Zarándokok számos csoportja már kora reggel elindult, hogy részt vegyen a szombati pünkösdi búcsún. Sokan napok óta távol vannak otthonuktól, és több száz kilométert tettek meg, hogy kiérjenek a Hármashalom-oltárhoz, ahol együtt imádkozhatnak.

Rengeteg zarándok gyalogosan érkezik, dacolva a fáradtsággal, és a korábbi évekhez hasonlóan Magyarországról is mintegy kétezren utaztak Hargita megyébe. Már kora reggel ellepte a tömeg Csíkszereda utcáit, a zarándokok zászlókkal a kezükben Csíksomlyó felé indultak, miközben egyházi dalokat énekelnek és imádkoznak.

Délután 12.30-kor kezdődik az ünnepi szentmise a Hármashalom-oltárnál, melynek szónoka Felföldi László pécsi megyés püspök lesz.

A pünkösdszombati program 17 órakor csángó szentmisével folytatódik a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban. Délután pünkösdi vigília-szentmise lesz a kegytemplomban, ahol szombatról vasárnapra virradóan virrasztás lesz.

Május 19-én, pünkösd vasárnapján, a Szentlélek eljövetele ünnepén a kegytemplomban a szentmisék sorrendje: 7, 8, 10.30 és 18 óra. Május 20-án, pünkösdhétfőn a szentmisék sorrendje: 8, 10.30 és 18 óra.

A rendezvény zavartalan lebonyolítása érdekében több száz csendőr, rendőr és tűzoltó, valamint több tucatnyi mentőegység és vöröskeresztes önkéntesek segítenek a helyszínen.

Maszol.ro

Kiemelt kép: Ferencz Hunor/Maszol