Nem kellett megnyitni a kapukat a barbárok előtt.

A jelenlegi kulturális háborúk alatt a nyugati világ sosem látott nyomás alatt áll, hogy ne csak a vallásától, hanem minden történelmi eredményétől is elforduljon.

A híres magyar politikai gondolkodó, Frank Füredi a saját oldalán tett közzé egy elemzést arról, hogy az erkölcsi leszerelés folyamatának felgyorsulása mára elérte azt a pontot, hogy nyugati civilizációt az a veszély fenyegeti, hogy belülről fogják meghódítani.

Az erkölcsi leszerelés alatt olyan kulturális irányzatot értek, amely egyes esetekben tudattalanul, más esetekben tudatosan arra törekszik, hogy aláássa és kifejezetten elutasítsa a nyugati világ civilizációs jellemzőit – írja a szerző.

Füredi szerint ezt a folyamatot egy olyan maró impulzus hajtja, amely

megpróbálja civilizálatlanná tenni a civilizált viselkedés egykor normálisnak tekintett formáit, és amely egyszer s mint elrontja és megbélyegzi a nyugati társadalmak történelmi eredményeit.

Példaként kiemeli a legutóbbi Eurovíziós verseny során Malmőben kibontakozó groteszk látványt, amely a civilizálatlan durvaság megnyilvánulása. A tömeg nemcsak rosszul viselkedett, hanem az izraeli énekes kifütyülésén keresztül egyszer s mint aláhúzták érzelmi kötődésüket egy olyan ügy mellett, amely buzgón ellenzi a Nyugat civilizációs teljesítményét.

Frank Füredi szerint a jelenlegi kulturális háborúk alatt a nyugati világ sosem látott nyomás alatt áll, hogy ne csak a vallásától, hanem minden történelmi eredményétől is elforduljon.

Meglátása szerint ezért van az, hogy az úgynevezett nyugati tudomány, a nyugati racionalitás (beleértve a nyugati matematikát), a nyugati filozófia és politikai eszmék mind támadás alatt állnak. Ezeket a támadásokat a domináns elit bátorítja, akik nincsenek felkészülve arra, hogy megvédjék civilizációjukat és visszavágjanak.

Az erkölcsi leszerelésre való hajlandóságuk példátlan a nyugati civilizáció történetében.

Valójában nem kellett megnyitniuk a kapukat a barbárok előtt, mert a nyugati civilizáció legelkeseredettebb ellenségei belülről jönnek, írja Füredi.

Mandiner.hu

Borítókép: Frank Füredi
Forrás: Facebook/Frank Füredi