Irán részéről eddig nem hangzott el, hogy idegen hatalmat, merényletet sejtenének a történtek mögött.

Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap. A bejelentést az alelnök, Mohszen Manszúri is megerősítette az X-en.

Hírügynökségek iráni hivatalos forrásokra hivatkozva azt közölték, hogy a helikopter – egy amerikai gyártmányú Bell 212 típusú légijármű – teljesen kiégett a balesetben.

Az iráni törvények értelmében az átmeneti elnök az addigi első alelnök, Mohszen Mokber lesz.

Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. A baleset az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett, a visszaúton történt. Az IRNA úgy tudja, hogy a gépen utazott az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartomány kormányzója és a tartományi székhely, Tebriz egyik vallási vezetője.

A keményvonalas politikát folytató, konzervatív Raiszi 2021 augusztusában lépett hivatalba.

Hétfőn huszonnégy órán belül a második rendkívüli ülését tartotta az iráni kabinet, azt követően, hogy biztossá vált Raiszi halálhíre.

Az ülést – akárcsak az első, a baleset hírére vasárnap este összehívott megbeszélést – Mohszen Mokber első alelnök vezette, aki az iráni törvények értelmében (az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah jóváhagyása után) Raiszit követi hivatalában.

A jóváhagyást követő 50 napban az országban elnökválasztást kell tartani.

Mindeközben Pírhoszein Kulivand, az iráni Vörös Félhold vezetője bejelentette, hogy a zuhanást senki sem élte túl, a holttesteket a környéken lévő Tabríz városába szállítják, a keresőalakulatokat pedig visszahívják.

Raiszi halála a legkisebb zavart sem fogja okozni a vezetésben – szögezte le a kabinet hétfőn.

Az eddigi értesülések szerint heves esőzés és viharos szél miatt kellett volna kényszerleszállást végrehajtania az iráni elnök helikopterének, ami tragédiába torkollott. Irán részéről eddig nem hangzott el, hogy idegen hatalmat, merényletet sejtenének a történtek mögött.

Hétfő reggel a török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a drónfelvételt, mely, vélhetően a szerencsétlenség helyszínén tűz látható. A koordináták szerint a felvétel mintegy 20 kilométerre az azeri-iráni határtól délre készült.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Kyle Bailey légiközlekedést elemző biztonsági szakértőre hivatkozva azt közölte, a bajba jutott helikopter nem adott le vészjelzést, ez pedig az irányításban fellépő hibára mutathat.

Részvétét fejezte ki Mohammed asz-Szudáni iraki és Narendra Modi indiai miniszterelnök, továbbá Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek, Bassár el-Aszad, Szíria, illetve Nicolás Maduro, Venezuela elnöke, továbbá Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki Oroszország igaz barátjának nevezte az elhunytat.

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel részvétét fejezte ki az áldozatok családja felé.

A Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista terrorszervezet, a jemeni húszi lázadók, valamint a libanoni síita Hezbollah „együttérzését” fejezte ki az iráni nép felé és támogatásáról biztosította Teheránt.

MTI
Mandiner.hu

Borítókép: A baleset helyszíne
Forrás: X