A Meta érdemi indoklás nélkül vasárnap törölte a Neokohn.hu 30 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalát és letiltotta Köves Slomó, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának oldalát is. A rabbi szerint már most kijelenthető, hogy a Metát évekig egyáltalán nem érdekelte, hogy Talmud órák alatt egyértelműen antiszemita, gyűlöletkeltő kommentek jelennek meg, ezzel szemben Magyarország egyik legnagyobb elérésével rendelkező vallási vezetőjének az oldalát indoklás nélkül korlátozzák.

Lapunk Facebook-oldala vasárnap reggel vált elérhetetlenné, miután a közösségi médiaóriás törölte azt – olvasható a Neokohn.hu zsidó híroldalon a tájékoztatás. A cikkből kiderül, hogy már másfél éve korlátozás alatt állt az oldal, majd

a Meta érdemi indoklás nélkül törölte a Neokohn.hu 30 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalát.

A szerkesztőség egyelőre nem tudja, hogy miért kapták a tiltást, mivel azóta az ennek megtekintésére lehetőséget biztosító oldalhoz való hozzáférésüket is elérhetetlenné tette az amerikai vállalat.

Az utolsó információnk, hogy az oldal szembe megy a Meta „közösségi alapelveivel”

– közli a Neokohn.hu.

Mint kiderült, korábban a Meta arra hivatkozva korlátozta a Neokohn.hu Facebook oldalának elérését, hogy konzervatív-liberális zsidó oldalként népszerűsítette az Iszlám Állam terrorszervezetet. A Meta által akkor „veszélyesként” megjelölt mindkét cikk a magyar médiában széles körben megosztott MTI-híreken alapult.

A Facebook közösségi médiaplatformot is üzemeltető Meta,

indoklás nélkül letiltotta Magyarország egyik legismertebb rabbijának, Köves Slomónak, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbijának Facebook oldalát is, ahol Köves rabbi jellemzően vallási jellegű tartalmakat osztott meg

– számol be róla a Neokohn.

Köves Slomó rabbi Facebook oldala, hasonlóan a Neokohnhoz, vasárnap délután óta szintén elérhetetlen, miután a Meta e-mailben értesítette a rabbit, hogy Facebook oldala korlátozás alá került.

A letiltáshoz nem fűztek indoklást, így továbbra is kérdés marad, hogy milyen ok vezetett a szólásszabadságot ilyen módon korlátozó lépéshez.

Köves rabbi Facebook-oldalán jellemzően a zsidó valláshoz és a zsidó közösséghez köthető témákat jelenített meg, de ez legnagyobb platformja naponta jelentkező Talmud-tanulócsoportjának is – olvasható a zsidó híroldalon.

Érthetetlen, hogy a zsidó vallási vagy közösségi témák, esetleg a Talmud-tanulás, vagy a Hamász palesztin terrorszervezet által megtámadott Izrael melletti egyértelmű kiállás vezetett-e a letiltáshoz, bármelyik is legyen az, a Meta mindenképpen magyarázattal tartozik.

Címlapkép: Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetõ rabbija beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán