Csütörtökön este nyolc órakor élő adásban csapnak össze az EP-képviselőjelöltek a köztelevízióban.

Ugyan mind a 11 listavezetőt meghívták a Várkert Bazárban rendezett 100 percesre tervezett vitára, a baloldalon mégis teljes káosz alakult ki az esemény kommunikációjában: Dobrev Klára csak a főbejáraton hajlandó bemenni, Donáth Anna lelkiismereti okokra hivatkozva nem fogadta el a vita szabályzatát, míg Magyar Péter jelezte a szervezőknek, hogy ő arról fog beszélni, amiről szeretne. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy humoristát küld a vitába.

A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel. A 11 résztvevő balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a színpadon (amennyiben valóban mindenki elmegy a vitára):

Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,

Ungár Péter – LMP – Zöldek,

Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek,

Vona Gábor – Második Reformkor,

Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa,

Donáth Anna – Momentum,

Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,

Róna Péter – Jobbik,

Magyar Péter – Tisza Párt,

Szabó Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,

Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

Minden jelöltnek – párttámogatottságtól függetlenül – összesen nyolc-nyolc perc megszólalási lehetősége lesz öt hozzászólás formájában. A résztvevők első körben egy percben bemutatkoznak, majd a három témakörben, témakörönként két-két percben fejthetik ki a véleményüket, végezetül pedig egy percben reagálhatnak az előttük elhangzottakra.

Az MTVA a vitában érdekelt szervezeteknek küldött levelében előre jelezte, ha valaki túllépi az időkeretet, akkor a megszólaló hangját lekeverik. A vita közvetítése az M1-en este nyolc órakor kezdődik, a két moderátor Németh Balázs és Volf-Nagy Tünde lesznek.

A vita a tervek szerint 100 perces lesz, ahol elvileg a következő témák kerülnek elő:

– az Európai Unió védelme és biztonsága;
– migráció/menekültügy;
– mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam.

„Minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vagyok vitázni” – írta korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője.

Toroczkai László X-oldalán reagált a felkérésre: „Mi természetesen azonnal válaszoltunk a köztelevízió megkeresésére, és jeleztük, hogy a Mi Hazánk ott lesz az EP-listavezetők vitáján.

Az is egyértelmű, hogy élőben, főműsoridőben kell megrendezni egy ilyen vitát – szögezte le.

A DK 18:15-re a Clark Ádám tér ivókútjához várja a szimpatizánsait, hogy elkísérjék Dobrev Klárát a Várkert Bazárhoz, és közösen keressék meg a főbejáratot. A szervezők azt várják, hogy a résztvevők a mélygarázson keresztül menjenek a helyszínre,

a DK EP-képviselője azonban az utcáról szeretne besétálni.

„Én gyalog fogok érkezni, nem a garázsból, hanem az utcáról fogok besétálni, az emberek között. És megpróbálnék mégis az épület rendes bejáratán bemenni. Tényleg ne bohóckodjunk már! Mi az, hogy a bejáraton nem lehetséges a bejutás az épületbe?” – írta ki az ellenzéki politikus a Facebook-oldalára.

A jelölteknek előzetesen alá kellett írniuk, hogy elfogadják a szabályzatot. Ezt a momentumos Donáth Anna „lelkiismereti okokból” elutasította, ám a vitán ő is ott lesz.

A lelkiismeretem és a képviselői esküm ugyanis egyaránt tiltja, hogy lemondjak a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságomról – jelezte a baloldali politikus.

Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listavezetője aláírta a nyilatkozatot, de kifogáslistát küldött a szervezőknek, amelyben jelezte, hogy ő arról fog beszélni, amiről ő szeretne, nem amiről szól a vita. A baloldal messiása korábban arról beszélt, csak a közmédia élő adásában hajlandó vitázni, addig nem is megy el máshova. A Tisza Párt listavezetője a korábban beharangozott tüntetését nem fújta le, csütörtök este hét órára a Várkert Bazár elé hívja tüntetni szimpatizánsait.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pár száz méterrel arrébb, a Döbrentei térre szervezett megmozdulást.

Gondolkodtunk rajta, hogy Le Marietta is kifesti magát, és részt vesz az MTVA által szervezett úgynevezett EP-listavezetői vitán. Végül úgy gondoltuk, hogy jobb, ha az állítólagos viccpárt MKKP mégsem vesz részt ebben a bohózatban – írták. A párt EP-listavezetője, Le Marietta helyett ezért Tóth Imre Brutit delegálja a közmédiás vitába „Valljuk, hogy a megfelelő helyre, a megfelelő embert kell küldeni, EP-be szakértőt, kabaréba humoristát, ezért én képviselem az MKKP-t 05.30-án este az M1-en” – írta Facebook-oldalán Bruti, aki az MKKP listájának 4. helyén szerepel.

Magyar Nemzet

Borítókép: Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője is jelen lesz a vitán
Forrás: MTI/Balogh Zoltán