A Szegedhez tartozó Szőreg igazi rózsa nagyhatalomnak számít. A település környékén az ország rózsatöveinek 98%-át találjuk, és évente 4,5 -5 millió szál rózsa nevelkedik itt.

A rózsatermesztés szempontjából a legfontosabb környezeti tényező a fény, abból pedig bőven van errefelé. A napsütéses órák száma ebben a térségben a legmagasabb az országban.

A kedvező adottságok mellett mintegy másfél évszázados hagyomány és tapasztalat teszi Szőreget a rózsatermesztés hazai központjává. A szőregi kertészek először dohánytermesztők, majd gyümölcs-és dísznövénykertészek voltak. Az első rózsakertet 1871-ben hozta létre Pillich Kálmán.

Mára a szőregi rózsa nemzetközileg is ismert termék, 2012-ben Európai uniós oltalmat kapott, 2020-ban pedig hungarikum lett.

Szőregen az év egyik fénypontja a június végén megrendezésre kerülő Szőregi Rózsaünnep. A háromnapos esemény fő látványossága a karneváli felvonulás, ahol több ezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul fel. Ilyenkor a rózsaföldeket is meg lehet látogatni, és bárki sétálgathat a sok-sok ezernyi virágzó rózsatő között.

Kiemelt kép: Széll Imre/Merényi Alexandra/magyarmezogazdasag.hu