Minden Giorgia Meloni kezében van, akinek célja, hogy befolyásos szerephez juttassa Itáliát az európai intézményekben.

A baloldallal szembeni alternatív politikai front kialakítását tekinti feladatának Giorgia Meloni olasz kormányfő, aki szerint meglepetések várhatók az Európai Parlamentben az egyes dossziékról szavazó többség tekintetében – derül ki abból az interjúból, amelyet az Il Giornale című olasz napilap közölt csütörtökön a politikussal.

„Én ezzel foglalkozom, mindenkivel párbeszédet folytatva, és összefogva. És úgy gondolom, lesznek meglepetések az EU jövőjében azt a többséget tekintve, amely egyes dossziék esetében kialakulhat a parlamentben” – hangoztatta az olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt elnöke.

Hangsúlyozta, hogy az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója az Európai Parlament harmadik legnagyobb pártcsoportjává vált.

Ami az uniós intézmények új vezetőinek kinevezését illeti, Giorgia Meloni arról beszélt, hogy mindenekelőtt az Európai Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Parlament elnökét és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt kell kiválasztani.

Szokás szerint ez a politikai csoportok súlyának figyelembe vételével történik – mondta Meloni.

Hozzátette, jelenleg a szocialisták, a néppártiak és a liberálisok igyekeznek egyezkedni ezeknek a pozícióknak a betöltéséről, és „ahogy szoktam, kimondom, amit gondolok: nem fog bekövetkezni az a lépésváltás, amit elképzeltünk”.

Megjegyezte, az elmaradt fordulat az európai parlamenti választások eredményéből eredeztethető, amely nem bizonyult elegendőnek a „helyzet diverzifikáláshoz”.

Giorgia Meloni kifejtette, hogy ezzel egy időben szürreálisnak találta, hogy az állam- illetve kormányfők EP-választások utáni első informális találkozóján „egyesek névsor-javaslattal érkeztek a vezető tisztségekre, és még arra se vették a fáradságot, ahogyan Rómában mondanánk, hogy eljátsszák, hogy azért először mérlegelik, milyen jelzés is érkezett a polgároktól, és milyen lépésváltásra van szükség”.

Az olasz kormányfő hangoztatta, hogy véleményét az Európai Tanács találkozóján is kifejtette.

Én nem így értelmezem a demokráciát, és azt gondolom, hogy ez a magatartás távolította el az európai állampolgárokat az európai intézményektől – magyarázta az olasz kormányfő.

Úgy vélte, azok, akik mindenáron és minél előbb megállapodást akarnak elérni, „azért szaladnak előre, mivel tudatában vannak, hogy a megállapodás nagyon törékeny lehet”.

Meloni megjegyezte, akárhogy is osztják szét a vezető tisztségeket, nem felejthetik el, milyen szerepet érdemel meg Olaszország, az EU egyik alapítója, második legnagyobb ipari gyártója és harmadik legnagyobb gazdasága, amely a nagy európai nemzetek között a legszilárdabb kormánnyal bír.

Meloni hangsúlyozta, azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az EP-választások „világosan jobbra tolták Európa tengelyét, és úgy gondolom, hogy éppen ez lépésváltáshoz vezethet az elsőrendű kérdésekben, bizonyos politikai döntések olvasatában”.

Az olasz miniszterelnök abban bízik, a Néppárt tagjai rájönnek, hogy végzetes következményekkel jár, ha továbbra is a baloldalt követik.

Giorgia Meloni felháborodással számolt be az első európai tanácskozásról az olasz sajtónak: szürreálisnak nevezte, hogy egyes államfők konkrét nevekkel érkeztek egyes pozíciók betöltésére, ahelyett, hogy elgondolkoztak volna azon, milyen változtatásokra lenne szükség és mi az európai polgárok valódi akarata.

Olasz lapok arról írtak, Meloni célja, hogy befolyásos szerephez juttassa Itáliát az európai intézményekben.

Ursula von der Leyen két alkalommal is telefonon kerste meg Melonit: az ECR szavazataival ugyanis nagyobb biztonsággal elérheti, hogy folytathassa pályafutását az Európai Bizottság élén. Cserébe a helyreállítási és kohéziós alapok biztosi posztját kaphatná meg Olaszország, amelyet Raffaele Fitto töltene be.

A La Repubblica napilap szerint folytatódnak a tárgyalások, Orbán Viktor jövő héten Rómába utazik, hogy egyeztessen Melonival.

Elemzők szerint nem kizárt, hogy a francia választásokat követően Meloni stratégiai szövetségre lép Marine Le Pen pártjával, miközben a Néppárt jobboldali pártjaival is tárgyalásokat folytat. Nicola Procaccini, az ECR európai parlamenti képviselje örömmel jelentette be, hogy tizenegy új konzervatív képviselő csatlakozásával az ECR a harmadik lenagyobb alakulat lett az EP-ben. A párt megszavazta, hogy Carlo Fidanza az Olasz Testvérek delegáció vezetőjeként folytathatja a szolgálatot az EP-ben.

Fidanza az Affari Italiani portálnak úgy nyilatkozott, nem sietnek von der Leyen megválasztásával. Öt éve megszavazták, de mára már jelentősen megváltozott a helyzet. Minden Meloni kezében van, aki folyamatos párbeszédet folytat a különböző politikai erőkkel annak érdekében, hogy a jobboldal hangsúlyos szerephez juthasson a jövőben az európai intézményekben.

MTI
Magyar Nemzet

Borítókép: Giorgia Meloni kezében a döntés
Forrás: Facebook/Giorgia Meloni