Az elmúlt évben az első számú hungarikum visszanyerte méltó rangját.

A 11. alkalommal megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra építéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint a nemzeti ital hitelének és ismertségének erősítéséhez – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető csütörtökön Budapesten, a verseny díjátadó ünnepségén.

Nagy István kiemelte, ezen az eseményen választják ki Magyarország legjobb pálinkáját és legeredményesebb pálinkafőzdéjét, éppen ezért az ilyen megmérettetéseken

„elismeréssel kell adózni azoknak, akik e nemes italt készítik, és akik pohárba varázsolják a gyümölcsök hamisítatlan esszenciáját”.

A tárcavezető kifejtette, a pálinka több mint egy szeszes ital a magyarok számára.

„A pálinka ugyanis az egyes számú hungarikumunk, amit nemzeti kincsként tartunk számon. Az elmúlt 30 évben a magyar pálinka visszanyerte méltó rangját a gasztronómiában, a vendéglátásban és az idegenforgalomban, köszönhetően az elkötelezett főzdéknek, kereskedőknek és vendéglátóipari szakembereknek” – tette hozzá.

Az agrárminiszter felidézte, a pálinkatörvény 2008-as bevezetése és a 2004-ben megszerzett európai uniós védjegy, valamint a 2011-ben elért eredetvédettség mind hozzájárultak a pálinka minőségének és hírnevének növeléséhez.

„Köszönet illeti a gazdákat és a termelőket, akik kiváló minőségű magyar gyümölcsöt biztosítanak a jó pálinkához” – emlékeztetett Nagy István.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka idei versenyére 341 nevezés érkezett, amelyek közül 286 részesült elismerésben, 29 arany, 146 ezüst és 91 tétel bronz minősítést kapott. A díjátadó részeként átadták Magyarország legjobb pálinkája 2024. díjat is, amelyet a húsz éves tapasztalattal rendelkező Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája érdemelt ki – olvasható az AM közleményében.

MTI

Borítókép: A pálinka az első számú hungarikum
Forrás: hazaipalinka.hu