Demográfiai szakértők egyre jobban aggódnak Európa jövője miatt, az olasz miniszterelnök és a pápa szerint a magyar kormány családpolitikája a válság kezelésének tökéletes példája. 

A gyermekek születésének üteme Európában zuhan, ami megdöbbentő társadalmi változásokat eredményez a demográfiai szakértők szerint – írja a Daily Mail. A cikk rámutat, a stabil nemzeti népesség fenntartásához minden nőnek legalább két gyermeket kellene szülnie, ám az évszázad végére csupán hat ország lesz a 2,1-es felett: Szamoa, Szomália, Tonga, Niger, Csád és Tádzsikisztán.

A baloldali Lancet akadémiai lap szerint az lenne a kézenfekvő megoldás, hogy több ember jöjjön az Európai Unióba a fiatalabb népességű országokból.

A Daily Mail azonban felidézi, hogy Orbán Viktor és a Fidesz más irányt választott Magyarországon, majd a szerző hosszasan sorolja a családbarát politikai intézkedéseket. Felidézi, 2010-ben 1,25-ös történelmi mélyponton volt a születésszám, ez 2021-ben 1,59-re nőtt, miközben a házasságkötések száma megduplázódott.

A lap hangsúlyozza, a magyar modellt Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ferenc pápa is a válság kezelésének tökéletes példájaként üdvözölte.

Mandiner.hu

Borítókép: Giorgia Meloni és Ferenc pápa
Forrás: Vatican Media