34 milliárd forintot csoportosított át a kormány a költségvetésben.

A 2023 nyarán elfogadott eredeti költségvetési törvény az átlagos szükségletű gyermekek esetében havi 53 437 forintos összeget állapított meg a nevelőszülőnél biztosított otthont nyújtó ellátásra és utógondozói ellátásra. Ezt a büdzsé 2023 végi, rendelettel történt átírásakor megemelték 128 250 forintra, most pedig január 1-jétől visszamenőlegesen 256 500 forintra – számol be a Hvg a Magyar Közlönyben hétfő este megjelent 128. kormányrendelet és a hozzá kapcsolódó kormányhatározat alapján. Mint írják: a három év alatti, illetve a tartósan beteg és fogyatékos gyerek esetében 149 625 forint helyett 299 250 forint jár, súlyos zavarokkal küzdő vagy kábítószeres gyereknél pedig 160 314 forint helyett 320 628 forint.

A portál kiemeli: ezen felül arról is döntött a kormány, hogy a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzatainak keretén belül a működési támogatást 41 milliárd forinttal megemeli.

Kinek mennyi jut?

A gazdasági portál ezen kívül arra is felhívja a figyelmet, hogy

újra átírta a kormány a költségvetést, így jelentős átcsoportosítások történtek.

Ennek a pénznek a legnagyobb részét – 21,2 milliárd forintot – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlanberuházásaitól veszik el, 12 milliárdot a központi maradványelszámolási alapból, ezen kívül csökkentették 886 millióval a köznevelés keretét, és 29 millió forinttal a kulturális intézetek szakmai keretét is.

4,4 milliárdot kap az iskolákat felügyelő Klebelsberg Központ, a vízügyi igazgatóságok 2,2 milliárdot, a külügyi fejlesztési és kutatási programok 3,1 milliárdot, a területfejlesztési tárca 6,7 milliárdot,

a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig 3,8 milliárd forintot költhet kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra.

3,1 milliárd forint ment a Külgazdasági és Külügyminisztérium külügyi fejlesztési programjaira, 3 milliárd a TEK-nek és egymilliárd az Információs Hivatalnak.

A portál azt is részletezi, hogy adtak pénzt több minisztériumnak is: az energiaügyi tárca 500, a külügy 583, az EU-s ügyek minisztériuma pedig 545 millió forinthoz, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig 29 millió forint plusz forrást kapott.

Az állami egyetemek és főiskolák 741 ezer, a nem állami felsőoktatási intézmények pedig 260 ezer forint pluszpénzhez jutottak.

A kórházi adósságrendezésre 41 milliárd forintot adtak

írta még egy korábbi cikkében a hvg a költségvetés kapcsán.

Kiemelt kép: Illusztráció/Orbán Viktor Facebook-oldala