Joe Biden hibás és provokatív retorikája vezetett az orosz–ukrán háborúhoz – így látja Donald Trump. A korábbi amerikai elnök szerint a végső lökést Ukrajna NATO- csatlakozásának emlegetése adta Moszkvának, pedig több mint húsz éve tudni lehet, hogy Oroszország agresszíven válaszol egy ilyen lépésre. Donald Trump szavai egybevágnak a brit euroszkeptikus politikus, Nigel Farage kijelentésével. Ő a minap azt mondta: a Nyugat provokálta ki a háborút az EU és a NATO terjeszkedésével.

„Húsz éve hallom, ha Ukrajna a NATO tagja lesz, az komoly problémát jelent Oroszországnak. Azt hiszem az ukrán tagság felvetése miatt kezdődött ez a háború” – mondta Donald Trump a napokban.

A korábbi amerikai elnök szerint a háború kirobbanását a Fehér Ház provokatív és rossz retorikája okozta, a legnagyobb hibát pedig Joe Biden követte el, amikor kiállt Ukrajna NATO-csatlakozása mellett.

„Ez nagyon provokatív volt, sőt, mostanában még provokatívabbá váltak. Úgy hallom, már rutinszerűen beszélnek arról, hogy Ukrajna belép a NATO-ba. Sőt, most már azt is hallom, hogy Franciaország harcba akar menni. Sok sikert kívánok hozzá” – fogalmazott Donald Trump.

Az, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, nem kérdés – jelentette ki tavaly decemberben Joe Biden amerikai elnök, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Washingtonban. Az amerikai elnök korábban is hangsúlyozta, hogy Ukrajnának a NATO-ban a helye.

Pedig korábban a jelenlegi amerikai elnök is úgy vélekedett, hogy az észak-atlanti szövetség keleti terjeszkedése komoly veszély.

Joe Biden még 1997-ben szenátorként arra figyelmeztetett, hogy a balti államok NATO-csatlakozása ellenséges reakciót válthat ki Oroszországból.

„Ha bármi felborítaná a mérleg egyensúlyát és ellenséges, illetve radikális lépésre kényszerítené Oroszországot, az ez lenne” – szögezte le Joe Biden 1997-ben.

Moszkva folyamatosan figyelmeztetett: nem tűri, hogy a NATO közelebb húzódjon a határaihoz. Vagyis az elmúlt terjeszkedés és az ukrán tagság terve hozzájárulhatott ahhoz, hogy Oroszország kirobbantotta a háborút.

Nigel Farage a napokban beszélt arról, hogy a Nyugat provokálta ki az orosz–ukrán háborút, mert a keleti terjeszkedéssel ürügyet adott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az Ukrajna elleni támadásra.

„Nyilvánvaló volt, hogy a NATO és az Európai Unió keleti terjeszkedése okot ad Putyinnak, hogy azt mondhassa az orosz népnek, hogy megint ellenünk törnek és háborút indítanak” – fogalmazott a brit politikus.

A 2022 óta tartó orosz–ukrán háborúban százezrek haltak meg és milliók menekültek el Ukrajnából. A béke egyre távolabbinak tűnik, az Egyesült Államok mellett a NATO és az Európai Unió is egyre aktívabb szerepet vállal, pénzt és fegyvereket küldve Kijevnek.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerint elrettentésül készenlétbe kell helyezni, és meg kell mutatni a szövetség nukleáris arzenálját, miközben egyre több európai állam fogadna amerikai atomfegyvereket is a területén.

Oroszország továbbfejleszti a szárazföldi, vízi és légi nukleáris fegyvereit – közölte Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint ezzel lehet biztosítani a hadászati elrettentést és a világ erőegyensúlyának megőrzését.

„Erősíteni fogjuk a nukleáris potenciálunkat, és növelni fogjuk a fegyveres erőink harci képességeit. Hadrendbe állítjuk a legújabb rendszereinket, amelyek harci képességei fejlődtek és egyedülállónak számítanak. És folytatjuk a fejlesztésüket is” – mondta Vlagyimir Putyin.

Haladéktalanul szükségünk van a nyugati segélycsomagokra, elsősorban az Egyesült Államoktól – mondta Volodimir Zelenszkij az Ukrajinszka Pravdának. Az ukrán elnök szerint teljesülnie kell annak, amiről Joe Biden amerikai elnökkel megállapodtak: szükségük van a légvédelmi rendszerekre, a Patriot rakétákra és az F–16-os vadászgépekre is.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: MTI/EPA/Pool/AP/Eduardo Munoz