A kormány határozatot hozott az anyatejgyűjtő állomások országos kiterjesztéséről, a jelenlegi 3500 forintról 5400 forintra emelkedhet jövő januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg.

Az Orbán-kormány

elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ezért Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról – írta a 24.hu.

A Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján – 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, felülvizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét. 2025. december 31-ig kell intézkedniük a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett határozat 2026. december 31-ig ad időt a két miniszternek, hogy

gondoskodjanak a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról.

A jelenlegi 3500 forintról 5400 forintra emelkedhet jövő januártól a leadott anyatejért literenként járó összeg – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn.

Hornung Ágnes azt írta: a kormány az elmúlt években folyamatosan emelte az anyatej literenkénti támogatásának összegét, amely idén januárban az addigi 2700 forintról 3500 forintra emelkedett, a most társadalmi vitára bocsátott előterjesztés szerint pedig

január 1-jétől literenként 5400 forint jár majd adómentesen a tejet felajánló anyáknak.

Az újabb emelés egyik fontos célja, hogy a többlettejjel rendelkező és azt leadni kívánó édesanyák elismerést és ösztönzést kapjanak – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve:

jelenleg a gyűjtött donor női tej többszörösére lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon minden anyatejet igénylő csecsemőnek elegendő legyen.

Hornung Ágnes kiemelte, „az anyatej nagy kincs”, „a legtökéletesebb táplálék a csecsemőnek”,

az anyatejet kapó babák ugyanis ritkábban betegek, az anyák esetében pedig a szoptatás csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

Ezért a kormány azt szeretné, hogy az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban.

A közlemény szerint Magyarországon ingyenesen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel. Az előterjesztés megtalálható Magyarország Kormánya oldalán és július 2-ig véleményezhető a kozigazgatasiegyeztetes@bm.gov.hu e-mail címen – tudatta az MTI.

Fotó: Larissa Sampaio / Pixabay