Nem számít Európában a magyarellenesség. Ha a magyarság valamilyen szexuális kisebbségként, állatfajként, esetleg ukránként határozná meg magát, nagyobb esélye lenne – jelentette ki a Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője.

Nem számít Európában a magyarellenesség – jelentette ki Pászkán Zsolt, a Magyar Külügyi Intézet Románia-szakértője annak kapcsán, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR) gond nélkül felvette soraiba az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti frakciója.

A Maszol erdélyi portálnak nyilatkozó elemző úgy vélte, talán, ha a magyarság valamilyen szexuális kisebbségként, állatfajként, esetleg ukránként határozná meg magát, nagyobb esélye lenne – szemlézte a Magyar Nemzet.

Egyelőre a többi európai kisebbségi nemzeti közösséggel együtt, mi, magyarok sem számíthatunk túl nagy érzékenységre

– jegyezte meg Pászkán.

A szakértő emlékeztetett arra: nemcsak az AUR esetében nem számított és számít a magyarellenesség az Európai Parlamentben.

Soha nem volt arra példa, hogy a néppárti, a szocialista frakció, vagy akár a Renew büntette, bírálta volna román tagpártjaik magyarellenes kirohanásait, pedig ezekből volt elég

– mondta Pászkán Zsolt.

Az elemzőnek ugyanakkor kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy segítheti-e a nemzetközi porond az AUR, illetve George Simion pártelnök romániai népszerűségét. Szerinte az ECR-tagság felgyorsítja az AUR elszakadását a romániai terepen érdekesnek, relevánsnak számító témáktól, mivel az európai napirend nem feltétlenül esik egybe a bukarestivel.

Az, hogy a Romániában is érthető témákban, mint például Ukrajna támogatása kénytelen lesz hátraarcot végrehajtani, sokkal többet árthat az AUR-nak, mint amennyit az ECR-tagsággal nyerni remélt

– véli Pászkán Zsolt.

Mint arról már beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, Rómában megerősítette a Fidesz korábbi álláspontját, miszerint azért nem csatlakozik az ECR frakciójához, mert abban az AUR képviselői is helyet foglalnak. Közben az egyik AUR-os EP-képviselő, Claudiu Tarziu békülékeny hangot ütött meg, szerinte a kommunikáció hiánya jelenti a problémát a Fidesszel kapcsolatban.

Patthelyzet alakult ki. A legmagasabb szinten kell párbeszédet folytatni

– idézte a Politico a román politikust.

Az AUR egyébként nemrég döntött arról, hogy George Simion pártelnök indul az ősszel esedékes államfőválasztáson. A megmérettetésre bejelentkezett a június 9-i választásokon az SOS Romania párt listavezetőjeként európai parlamenti mandátumot szerzett Diana Sosoaca szenátor is. Az ugyancsak magyargyűlölő kijelentéseiről ismert politikus egy májusi közvélemény-kutatás adatai szerint Románia második legismertebb politikusává vált Victor Ponta volt kormányfő után. A SOS Románia egy vadonatúj – az Alternatíva Németországért  által kezdeményezett – frakcióhoz csatlakozik két képviselőjével az Európai Parlamentben.

Címlapkép: Õrtûz ég Csepelen, a Daru-dombnál a székely autonómia napján 2023. október 29-én. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2015-ben nyilvánította a Székelyföld autonómiájának napjává október utolsó vasárnapját, ezen a napon Kárpát-medence-szerte õrtüzeket gyújtanak.
MTI/Kovács Attila