Orbán Balázs elmondta, hogy Magyarország osztja Franciaország stratégiai autonómiára vonatkozó célkitűzését, de Ukrajna tekintetében ellentétes álláspontot képvisel a tagállamok többségével.

A Le Monde interjút készített június 27-én Orbán Balázzsal, Orbán Viktor politikai igazgatójával, aki elmondta, hogy Magyarország ki kíván maradni a NATO esetleges ukrajnai misszióiból. A politikus továbbá azt is elmondta, hogy a magyar kormány fenntart egy kommunikációs csatornát Oroszországgal, és hogy nagy várakozásokkal tekintenek az Egyesült Államok novemberi elnökválasztására.

Az interjú során Orbán Balázs hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz konfliktus nem Magyarország konfliktusa. Sikerült elérniük a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Mark Ruttéval való tárgyalások révén, hogy Magyarország ne vegyen részt a NATO ukrajnai misszióiban, mivel azok csak a konfliktus eszkalációjához vezetnének.

A július 1-jétől induló magyar EU-elnökség kapcsán Orbán Balázs elmondta, hogy Magyarország prioritásai közé tartozik a versenyképesség, a védelem, a bővítés, a bevándorlás kezelése, a kohézió, a mezőgazdaság, valamint a demográfia. A politikus kiemelte, hogy

Magyarország szorgalmazza a közös európai védelmi ipar megerősítését, és hogy osztja Franciaország stratégiai autonómiára vonatkozó célkitűzését, bár Ukrajna tekintetében ellentétes álláspontot képvisel a tagállamok többségével.

Orbán Balázs kiemelte, hogy Európának nincs megoldása a háborúra, ezért annak megoldása az amerikaiak kezében van, ezért nagy várakozással tekintenek az amerikai elnökválasztásra, amelyen, ha Donald Trump nyer, ígérte szerint „huszonnégy óra alatt békét teremt majd.”

A politikai igazgató az interjú során kitért arra is, hogy a Fidesz tárgyalásokat folytat, hogy melyik képviselőcsoporthoz tartozzon, miután Giorgia Meloni és Marine Le Pen elutasították egy közös, nagy jobboldali csoport létrehozását. Az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportja azért is elérhetetlen, mert annak tagja a magyarellenes román AUR párt.

Orbán Balázs úgy látja, hogy az osztrák-szlovák-magyar együttműködés megerősödhet, a francia jobboldallal való kapcsolatok pedig sosem voltak ilyen jók, mint most.

Mandiner

Kiemelt kép: Orbán Balázs/Facebook