Lengyelországot régóta nem alázták meg ilyen mélyen, mint ahogyan azt tették Tusk és Scholz találkozóján.

A német–lengyel vita a második világháborús jóvátételről hamarosan véget érhet, Olaf Scholz német kancellár pedig megalázta Lengyelországot – állítja egy neves publicista.

A Németország és Lengyelország között zajló második világháborús jóvátételi ügy jól mutatja, hogy a mostani, Donald Tusk baloldali politikus vezette lengyel kormány milyen viszonyban áll Berlinnel. Távolról sem egyenrangú partneri viszonyról van szó, hanem inkább egy alárendelt kapcsolatra hasonlít – jelentette ki Jacek Karnowski lengyel publicista, melyet a V4na.com hírügynökség ismertetett.

A vita évek óta zajlik a két ország között. Az előző, jobboldali lengyel kormány két éve közzétett egy jelentést, amelyben részletezte azt az 1,3 milliárd eurós jóvátételt, amellyel Németország tartozik a második világháború alatti német megszállás okozta károk miatt. Lengyelország hivatalos diplomáciai jegyzéket is kiadott, amelyet az EU-nak, a NATO-nak és az Európa Tanácsnak címeztek, hogy felhívja a figyelmet a jóvátételi követelésre.

Amióta Donald Tusk és balliberális kormánya irányítja Lengyelországot, annyit sikerült elérni, hogy Olaf Scholz kancellár egy lengyel–német ház építésére tett ajánlatot. Eredetileg elsősorban egy emlékmű építéséről volt szó, erre azonban nem kerül sor. Ehelyett egy homályosan meghatározott központot építenek, amely valószínűleg a német felelősség csökkentésének és esetleg a lengyelekkel és Lengyelországgal való bűnmegosztásnak a színhelye lesz – vélekedik Jacek Karnowski

A második német javaslat a második világháború még élő áldozatainak nyújtott segítségre vonatkozik. Ez késleltetett, homályos, nem sietős, és a valóságban semmin sem változtat. Ez a generáció már nagyrészt eltávozott, és csak néhány túlélő maradt. Ma már csak a mai Lengyelországra és polgáraira irányuló komoly javaslatok zárhatják le igazán a jóvátétel kérdését.

„Miközben a német kancellár a német érdekeket nézi, mit tesz a lengyel miniszterelnök? Kijelenti, hogy a legkevésbé sem csalódott a német kormány javaslata és jó gesztusa miatt, mert nincs olyan gesztus, amely kielégítené a lengyeleket, és nincs olyan pénzösszeg, amely kiegyenlítené a második világháborúban történteket. Ez úgy hangzik, mint egy rossz vicc: ha semmilyen pénzösszeg nem képes ellensúlyozni a sérelmeket, akkor miért követel egyáltalán bármit is? Ez abszurd és kínos. Ha ilyen logikát követnénk, akkor a közlekedési balesetekért vagy bűncselekményekért sem fizetnének kártérítést”

– fakadt ki a publicista, aki szerint Scholz kancellár tudja, hogy ő van fölényben, mert megnyerte a csatát Lengyelországért a független gondolkodású Jog és Igazságosság-kormány ellen. Hozzátette, hogy Lengyelországot régóta nem alázták meg ilyen mélyen, mint ahogyan azt tették Tusk és Scholz találkozóján.

Címlapkép: MTI/EPA/Clemens Bilan