„Túl sok tapasztalatom van ahhoz, hogy csalódott legyek egy olyan eredmény miatt, amelynél megduplázzuk a képviselőink számát” – nyilatkozta a Nemzeti Tömörülés vezetője azt követően, hogy az exit poll-eredmények alapján pártja a harmadik helyre szorult vissza a francia nemzetgyűlési választás második fordulójában.

„A győzelmünk csak késik” – értékelte a választási exit pollt Marine Le Pen a francia állami tévé kamerái előtt nem sokkal fél tíz után.

Marine Le Pen azt mondta, hogy az eredmény ellenére továbbra is optimista: „Túl sok tapasztalatom van ahhoz, hogy csalódott legyek egy olyan eredmény miatt, amelynél megduplázzuk a képviselőink számát”.

Szerinte „a csillaguk még mindig emelkedik”, és úgy érzi, hogy „a győzelmünk csak késik”.

A pártvezér kritizálta az Emmanuel Macron és a szélsőbaloldal közötti megállapodást, mondván, hogy e nélkül a Rassemblement Nationalnak abszolút többsége lenne. Marine Le Pen „tarthatatlannak” tartja a jelenlegi helyzetet, és megkérdőjelezi Jean-Luc Mélenchon miniszterelnökké válásának lehetőségét.

Emmanuel Macron esetleges lemondásával kapcsolatban Marine Le Pen nem volt hajlandó állást foglalni: „Nem követelek semmit” – válaszolta a kérdésre.

Jean-Luc Mélenchon, a szélsőbaloldali Új Népfont koalíciójának vezetője heves hangvételő beszédet tartott az exit pollok nyilvánosságra kerülése után, de Macron egyelőre kivár.

„A nép akaratát szigorúan tiszteletben kell tartani. Semmilyen megállapodás nem lenne elfogadható. A köztársasági elnök és koalíciójának veresége egyértelműen megerősítést nyert. Az elnöknek fejet kell hajtania és el kell fogadnia vereségét” – mondta Mélenchon.

A miniszterelnöknek távoznia kell. Az elnöknek fel kell szólítania az Új Népfrontot a kormányzásra – bizonygatta Mélenchon.

A francia elnök megvárja, hogy megismerje az új Képviselőház „struktúráját”, mielőtt eldönti, kit hív fel kormányalakításra – jelentette be vasárnap este az elnöki palota.

A köztársasági hagyományoknak megfelelően megvárja, amíg az új nemzetgyűlés feláll, mielőtt meghozza a szükséges döntéseket – közölte az elnöki hivatal, hozzátéve, hogy ilyen feltételek mellett nem fog beszélni vasárnap este.

A radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen vasárnap a franciaországi előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában Emmanuel Macron francia elnök Együtt nevű pártszövetsége előtt, míg a Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés (RN) a harmadik helyre szorult – derült ki az urnazáráskor ismertetett, becslésen alapuló exit poll eredményekből.

A mandátumbecslések szerint egyik erő sem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 helyet.

Az Új Népfront 172 és 215 közötti helyet ért el négy közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint. Az elnöki tábor – amely eddig 245 képviselővel a relatív többséget biztosította a parlament alsóházában – 150 és 180 közötti mandátummal fog rendelkezni, míg Marine Le Pen pártjának az eddigi 89 után 115 és 155 közötti képviselője lesz. A jobbközép Köztársaságiak továbbra is a negyedik frakció lesznek 57 és 67 közötti hellyel.

Az 577 fős nemzetgyűlésben 76 képviselőt választottak meg a múlt vasárnapi első fordulóban, s a nagyon magas, 66,71 százalékos részvételi arány következtében 306-ban mind a három nagy politikai blokk – az elnöki tábor, az RN és a baloldali szövetség – jelöltjei is továbbjutottak a második fordulóba. Ez utóbbi körzetek több mint kétharmadában azonban visszaléptek a baloldal, a jobbközép Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei annak érdekében, hogy megakadályozzák az adott választókerületben az RN győzelmét, ezért végül csak 89 körzetben mérkőzött meg egymással három jelölt, 409 helyen ketten, míg két helyen négyen, egy körzetben pedig egy jelölt indult a második fordulóban, összesen 1094-en az 501 körzetben.

A baloldal 130, az elnöki tábor 80, míg a jobbközép három jelöltjét vonta vissza az elmúlt héten.

A visszalépések miatt az RN-nek az EP-választások óta felfelé tartó dinamikája hirtelen megtört, és ez a hét közepén fordulópontot hozott a kampányban.

vasárnap este kialakult háromosztatú parlamenti alsóház teljes bizonytalanságot teremtett a francia politikai életben, miközben 67 százalékos volt a részvételi arány a választásokon, amire 1981 óta nem volt példa parlamenti választásokon. A jelenlegi helyzet alapján a három blokk közül egyik sem tud kormányt alakítani, s az sem egyértelmű, hogy melyik párt lehet egy esetleg koalíciós új kormány vezető ereje.

Kiszámíthatatlan ugyanis, hogy a baloldali pártok és az elnöki szövetség meg tudnak-e állapodni egy közös kormányban, miközben az elmúlt két évben ádáz politikai harcot folytattak egymás ellen.

Az is kérdés, hogy a számos belső ellentéttel küzdő baloldali pártszövetség együttmarad-e a győzelem után, amelyet a négy párt egyébként nem is közösen, hanem négy különböző helyszínen ünnepelt.

Mandiner.hu itt és itt
MTI

Borítókép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén
Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra