A háromszintes házban élt a színésznő, amikor a háborús bombázások alatt elhunyt az újszülött kisfia.

Érdekes hirdetés jelent meg az ingatlan.com oldalán. A leírás szerint a híres színésznő, Tolnay Klári egykori villájában kínálnak eladásra egy 5+1 szobás, 204 négyzetméteres, nagy teraszos, kertkapcsolatos lakást. A villát 1938-ban vette birtokba az akkor 24 éves, de már országosan ismert színésznő és a férje, a híres rendező, Ráthonyi Ákos.

Két évvel korábban házasodtak össze,

az esemény pedig megmozgatta Budapestet, hiszen Tolnay Klári addigra sokak kedvence lett, miután szerepelt az 1934-ben bemutatott korszakos filmben, a Meseautóban,

majd a Lila akác és az Okos mama című filmben. Érdekesség, hogy a Meseautó forgatására még Tolnay Roziként érkezett, ám ott rábeszélték az elegánsabb Klári keresztnévre.

A hirdetésben szereplő rózsadombi villa végül nem hozott szerencsét a színésznőnek, sőt, fájdalmas helyszíne volt a magánéleti drámáinak. Bár 1938-ban még örömmel költözött oda.

Már idős korában mesélte, hogy egyáltalán nem okozott számára újdonságot a rózsadombi pompa, hiszen gyerekként Mohorán egy nyolcszobás kúriában élt a családjával. A villában lakva aztán kiderült számára, hogy nem Ráthonyi Ákos lesz élete szerelme. Ennek ellenére 1940-ben megszületett a közös kislányuk, Zsuzsanna, 1944-ben pedig úton volt a második gyermekük is, egy kisfiú. Ekkor már rendszeresen bombák hulltak Budapestre.

Az egyik bombázás okozta sokk miatt megindult a szülés, a kisfiú megszületett, ám nem sokkal később meghalt.

A villa az egyik bombázás során aztán komoly sérüléseket szenvedett, Tolnay pedig örökre hátat fordított a villának és a férjének is. Ráthonyi Ákos nem sokkal később a disszidálás mellett döntött, előbb Angliában, majd Németországban élt.

Forrás: Ingatlan.com/Álomidő Ingatlan

Tolnay Klárit 1945-ben a neves íróhoz, Márai Sándorhoz fűzték gyengéd szálak, majd megjelent az életében a nála tíz évvel fiatalabb színész, Darvas Iván, aki a második férje lett. A heves szerelem aztán véget ért, Darvast az 1956-os forradalom után börtönbe zárták, Tolnay pedig már nélküle kezdett új életet. A kommunista rendszerben is elismert színésznő maradhatott, ám a pártba sosem lépett be.

Egyszer maga Rákosi Mátyás kérdezett rá nála, miért nem párttag? Tolnay rezzenéstelen arccal azt válaszolta, mert polgári származású és istenhívő.

A híres színésznő egykori villájában eladásra kínált lakás egyik különlegessége az 57 négyzetméteres terasz, ahol egykoron Tolnay Klári is pihent a filmforgatások közötti szünetekben. A lakásért kért, egészen pontosan 249 milliós összeg első látásra magasnak tűnik, ám még így sem éri el négyzetméterárban a II. kerületi átlagot.

Mandiner

Kiemelt kép: hangosfilm.hu