A budapesti állatkert lakóinak többsége egészen jól bírja a rekorddöntögető kánikulát.

Mindenkit megnyugtatott a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, aki elmondta: az állatok köszönik szépen, jól érzik magukat a rekkenő hőségben is.

Az állatkert 1866 óta tartó fennállása óta a gondozók minden évben felkészülten várják a hőséget.

Hanga Zoltán elmondta, hogy az állatkertben élő legtöbb faj déli, illetve mediterrán vidékekről származik, ahol hozzászoktak a hőséghez.

„Noha a pingvineket gyakran a hideg környezettel párosítjuk, a budapesti állatkertben élő pápaszemes pingvinek nem az Északi-sarkról, hanem Afrika déli partjairól származnak. Ennek ellenére ők is igencsak élvezik medencéjüket, az árnyékoló vitorlákat és a párásítógépet is” – mondta.

Az állatkert több lakója is kifejezetten szeret pancsolni.

Az elefántok, bár trópusi vidékről származnak, nyáron szeretnek elmerülni medencéjükben, és a gondozók fokozatosan slaggal is locsolják őket, amit külön szeretnek.

A szóvivő hozzátette, hogy az állatok lakhelyét eleve úgy hozzák létre, hogy vannak naposabb és árnyékosabb részek is, így az állatok tudnak választani a számukra éppen ideális környezet között.

„Emellett a legtöbb állat rendelkezik valamiféle élettani hűtési mechanizmussal, ilyen lehet a verejtékezés, a lihegés és a madaraknál van egy olyan, amit toroklebegtetésnek hívnak, de tulajdonképpen az is a víz elpárologtatására szolgál.”

Az elengedhetetlen friss, tiszta víz mellett az állatok időnként fagyasztott finomságokat is kapnak, de ezeknek kevésbé a hűsítés, inkább a szórakozás, a környezetgazdagítás a funkciója.

A látogatók hűtéséről sem feledkeztek meg a budapesti állatkertben: párakapuk frissítik fel a hőségtől elpilledt kirándulókat.

Ami Lloydot, a Fővárosi Állat- és Növénykert jegesmedvéjét illeti, ő már a Nyíregyházi Állatparkban pihen. A Kisszikla oldalában található kifutójába – némi átalakítás után – barna medvék költöznek majd – fedte fel Hanga Zoltán.

Híradó.hu

Borítókép: Vígan hűsölnek a pingvinek a hőségben
Forrás: Facebook/Fővárosi Állat- és Növénykert