A Nemzeti Információs Központ tájékoztatásából kiderült az is, hogy Amerikán kívül Svájcból is kapott közel 1 milliárd forint támogatást az Ezalényeg nevű propagandaoldal.

Január közepén új lendületet kapott a 2022 őszén kirobbant baloldali kampányfinanszírozási botrány ügye. Mint ismert: Márki-Zay Péter először augusztusban, egy Magyar Hang-podcastban beszélt arról, hogy Amerikából finanszírozták a baloldal választási kampányát. Először még csak százmilliókról volt szó, de novemberre kiderült: mintegy 3 milliárd forintnyi amerikai dollár érkezett a Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy-n keresztül.

A Nemzeti Információs Központ titkosított tájékoztatását most feloldották. A dokumentum pár órája vált elérhetővé az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának honlapján.

A jelentésből kiderül: a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál.

A végösszeg eszerint 3 milliárd 174 millió forint.

Ennek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma kapta meg.

A másik újdonság, ami kiderül a jelentésből, hogy az Ezalényeg nevű lejáratóportál működtetője, az Oraculum 2020 Kft. az Action for Democracy által utalt 1 milliárd 82 millió forint mellett egy másik forrásból is kapott hasonló nagyságrendű összeget, 887 millió forintot. Az adományozó egy svájci alapítvány volt, amely öt részletben küldött támogatást – egyelőre azt nem tudni, hogy miből és honnan.

Az utalások 2021 szeptembere és 2022 februárja között, tehát az előválasztás és a választási kampány idején valósultak meg.

A jelentés továbbá megkérdőjelezi, hogy valóban a diaszpórában élő magyarság adományait utalta volna tovább az AfD, ahogy azt Korányiék állítják. Az AfD bejegyzési dokumentációját ugyanis csak 2022 március 9-én nyújtotta be Korányi Dávid és Christopher Maroshegyi az illetékes New York-i hivatalnál: tehát úgy kezdeményeztek többszázmilliós utalásokat, hogy hivatalosan még nem is létezett a szervezetük.

A bejegyzési dokumentáció során Korányiék jelezték, hogy nagyösszegű (25 ezer dollár feletti) utalások is érkezni fognak a számlájukra, ami – az időközben ismertté vált alacsony adományozószám miatt – megkérdőjelezi, hogy az AfD mikroadományozókra építette volna pénzügyi forrásait.

Hozzáteszik: megállapítható az is, hogy az AfD mögött az amerikai Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolható személyek állnak. A nyilvántartásba vételnél eljáró ügyvédi iroda is deklaráltan ezek közé tartozik, olvasható a dokumentumban.

A teljes írást a Mandineren olvashatják.