Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten.

A kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel.

Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte: azért emelték az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy „nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek”.

A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy „a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket”, sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban – mondta.

Közölte: az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözölik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett.

Ilham Aliyev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Országának bőven van energiája arra, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék – jelentette ki az azeri elnök.

Forrás: magyarhirlap.hu

Nyitó képünkön: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök plenáris megbeszélése a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher