Valamivel 14 óra előtt lépett színpadra magyar és uniós zászlók tömkelege előtt a volt kormányfő. Előbb Kordás Lászlóra emlékeztek a kongresszus résztvevői, majd az Örömódát játszották.

„A mi szakmánk természete, hogy küzdeni szoktunk. Én is sokat küzdöttem az elmúlt két évtizedben. Most is küzdök, van egy lakótársam pár napja: influenzának hívják. Egyelőre döntetlenre állunk” – kezdte Gyurcsány meglepően halk hangon, melynek oka feltehetőleg az említett betegség lehetett.

Amikor mi Európáról beszélünk, akkor nem Brüsszelről, de még csak nem is Berlinről, Rómáról, Párizsról beszélünk, hanem arról beszélünk, hogyan szeretnék élni. A tisztelet kultúrájáról beszélünk” – jelentette ki Gyurcsány, hozzátéve: hazafias politikát képviselnek.

„Igen, van speciális magyar érdek, azt védeni kell. De van európai politika is. A mi politikánk ezen a két  pilléren nyugszik” – folytatta. Mi nyugatos, demokratikus, európai Magyarországot akarunk, és ebből nem fogunk engedni – szögezte le, majd Lord Palmerston szavait idézte, miszerint Nagy-Britanniának nincsenek barátai, örök ellenfelei, csak érdekei vannak.

„Ha törékeny a gondolat, törékeny az élet, sok mindenre rá lehet venni az embert. Én úgy látom, hogy törékennyé tették a magyart, sok mindenre rávették őket az elmúlt években. Bucsa után még mindig nem értik, hogy nem lehet támogatást nyújtani ahhoz a szemérmetlen magatartáshoz, amit a magyar kormány tanúsít. Bucsa óta az orosz elnök háborús bűnös” – mondta Gyurcsány.

Magyarország ma magányosabb, mint valaha, az elmúlt évtizedekben. A magyar emberek védtelenebbek, a kormány cserben hagyta őket. Ezért mi szembenállunk ezzel a kormánnnyal – folytatta, majd rátért a belpolitikai elemzésre.

Szerinte nem lehet legyőzni a Fideszt, „ha megadjuk magunkat nekik”.

„Aki azt mondja, hogy az iskola jövője, a várólisták hossza, és akkumulátorgyárak létesítése nem politikai  kérdés, az nem legyőzni, hanem meggyőzni akarja a Fideszt, és aki meggyőzni akarja a Fideszt, az megtartani akarja a Fideszt” – mondta a volt kormányfő. Hozzátette: a politika arról szól, hogy intézzük közös ügyeinket, nem lehet egy problémát kiemelni ebből. Gondolatmenetét folytatva kijelentette: a pártellenes populizmus veszélyes, mert azt hirdeti, hogy nincs szükség olyan pártokra, akik a rendszert akarják leváltani. „Márpedig a rendszert leváltani csak akkor lehet, ha az egésszel állunk szembe. Nincs harmadik út: vagy vele, vagy ellene. Egyetlen helyes magatartás van: teljes szembenállás a kormánnyal, és teljes azonosulás a hazával” – jelentette ki Gyurcsány, aki üzent a Fidesz támogatóinak is: szerinte ezt a rendszert támogatni több, mint bűn: szégyen.

„Szégyelljétek magatokat!” – üzent a fideszeseknek Gyurcsány.

A Mandiner teljes cikke itt olvasható.

Kép: Facebook