Sokan gyűltek össze Székelyudvarhely központjában, hogy Orbán Balázsra emlékezzenek a legnagyobb székely születésének 194. évfordulóján. A felszólalók a megmaradásunk szempontjából elengedhetetlen tudás, valamit ismeretszerzés és -átadás fontosságát hangsúlyozták. Az ünnepségen L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója is lerótta kegyeletét Orbán Balázs emléke előtt.

„Székelyudvarhelyen, Balázs napján mi minden évben a legnagyobb székely születésnapjának évfordulóját ünnepeljük. E napot nemzeti ünnepeink között tartjuk számon és igyekszünk is méltóképpen tisztelegni az enciklopédikus művét, eszmeiségét és egész vagyonát ránk hagyó polihisztor emléke előtt” – fogalmazott Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere ünnepi beszédében, a magyar himnusz közös eléneklését követően.

Szerinte Orbán Balázs nem hagyná intő szavak nélkül, hogy a tavaly begyűjtött népszámlálási adatok alapján szinte minden székely településen megfogyatkozott a lakók száma, ahogyan azt sem, hogy országszinten is kevesebben vallottuk magunkat magyarnak a 2011-es összesítéshez képest. Úgy véli, a legnagyobb székely a magyar országgyűlésben is szót kérne, és elmondaná, hogy mit jelent a megmaradás, miért a legerősebb kötelék a nyelvünk, a kultúránk, vallásunk.

„Mint szülőföldjének szerelmese, jó értelemben vett lokálpatrióta, azt is elmondaná, hogy túl a szakmában való helytálláson a népek megmaradásának legfőbb záloga mindenkor a tudás, az ismeretszerzés és átadás történelmünk, földrajzunk, népszokásaink, hagyományaink és a modern kutatások terén egyaránt” – jelentette ki Gálfi.

A  Szekelyhon.ro teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Fülöp-Székely Botond

Kép: László Ildikó