Családpolitikáról, gyermekvédelemről, genderkérdésekről és aktuális európai demográfiai kihívásokról szervezett nemzetközi konferenciát március 25-én Szófiában a Rod International bolgár konzervatív, családvédelmi szervezet, ahol Magyarországot az Alapjogokért Központtól Szakáli István Loránd képviselte.

A konferencián a Bulgáriát érő kihívások bemutatása mellett lengyel, szerb és magyar szervezetek képviselői szólaltak fel, akik a saját országaikban tapasztalható helyzetről számoltak be. Magyarországot az eseményen Szakáli István Loránd, az Alapjogokért Központ vezető közgazdásza képviselte, aki előadásában egyebek mellett áttekintést nyújtott a 2010 óta eltelt időszak család- és gyermekvédelmi, valamint az erőszakos genderpropaganda visszaszorítását célzó intézkedésekről, továbbá a családpolitika terén elért eredményekről.

Ez utóbbi téren fontos aktualitás, hogy az Eurostat adatai alapján 2011 és 2021 között az Európai Unióban Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben, 31 százalékkal a termékenységi ráta. 

Míg a 2010-es évek elején (2011-ben 1,23 százalék) ez a mutató Magyarországon volt a legalacsonyabb az EU-ban, addig tíz év alatt, az 1,61 százalékos rátával sikerült felzárkózni az európai középmezőnyhöz − tette egyértelművé a demográfiai előrelépést az Alapjogokért Központ szakértője.

Szakáli a konferencián úgy értékelt, miközben egész Európa demográfiai kihívásokkal küzd, rendkívüli eredmény, hogy a magyar kormány tudatos, következetes, a gyermekvállalást és a munkaalapú társadalom megteremtését célzó intézkedéseinek köszönhetően Magyarországon tapasztalható a legnagyobb pozitív irányú változás a gyermekvállalás terén. Ugyanakkor az is komoly eredménynek tekinthető, hogy az Eurostat adatai alapján, 2010-hez képest 2020-ra szintén Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben, 66 százalékkal a száz házasságra jutó válások száma.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Alapjogokért Központ