Határidőre elkészült a Nemzeti Atlétikai Központ, hamarosan átadják az Atlétikai VB otthonát. A világbajnokság után egy szabadon látogatható sport- és szabadidőparkként működik majd tovább a komplexum.


2023. március végére a legjelentősebb mérföldkövéhez érkezett a 2023-as atlétikai világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai Központ (NAK): 2023. március 1-jén a generálkivitelező ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. alkotta konzorcium szakemberei megkezdték a projekt műszaki átadás-átvételének folyamatát – írja a magyarepitok.hu a konzorciumtól kapott tájékoztatás alapján.

Technikai érdekességek

A stadionépület

– szerkezetépítési munkáihoz az alapozásig közel 100.000 köbméter földet termeltek ki a cölöpözési munkákig,
– a cölöpalapozásához 1.200 tonna betonacélt és körülbelül 13.000 köbméter betont,
– míg a felszerezethez 4.300 tonna betonacélt, valamint körülbelül 40 000 köbméter betont használtak fel a gerendarácsokkal és fejtömbökkel együtt,
– 48 darab, egyenként 100 tonnás tetőszerkezeti elem adja az épület „koronáját”.

A világbajnokság után egy szabadon látogatható sport- és szabadidőparkként működik majd tovább a komplexum

A sportközpont több, mint 35 000 férőhellyel várja majd a sport szerelmeseit a világbajnokságra, majd ezt követően ez a szám 15 000-re csökken – a környező infrastruktúrával együtt. A beruházás megvalósítása azonban nem csupán a budapesti atlétikai vb kilenc napjáról fog szólni:

Azon túl, hogy a létesítmény a magyar atlétika kiemelt versenyhelyszíne és edzőközpontja lesz, a projekt további eredményeképpen létrejön Budapest legújabb zöld sport- és szabadidőközpontja, ahol nemcsak a versenysportolók, hanem a nagyközönség is szabadidős sportolási- és kikapcsolódási lehetőségekhez jut.

A stadiont körülölelő park mintegy 50 ezer négyzetméteres, többszáz fával és közel 18 ezer cserjével beültetett zöld területet foglal magában, ezáltal idővel ugyanolyan népszerű helyszínné válhat majd, mint a főváros egyéb hasonló célt szolgáló területe, akárcsak a Normafa vagy a Margitsziget.

Címlapkép: Magyar Építő Zrt.