A Népszava nekiment Böjte Csabának, csak mert Budaházy Györgyért (is) imádkozott.

„Ne vegye át az egyház a független igazságszolgáltatás szerepét […], mert abból soha nem sült még ki semmi jó a történelem folyamán sem ebben az országban, sem máshol” – írja Hargitai Miklós a Népszavában. Hogy valaki bűnös-e vagy ártatlan, azt Magyarországon egyelőre nem egyházi személyek, nem is politikusok, hanem állami bíróságok döntik el.

Böjte Csaba ferences szerzetes a címzett, aki nemrég arra kérte néhány leánygyámolítottját, imádkozzanak az „ártatlanul börtönben lévő Budaházy Györgyért és társaiért”, hogy minél hamarabb szabadulhassanak –

Imádkozzunk, az igazságszolgáltatás minél hamarabb mondja ki, hogy igen, visszamehetnek a családjukhoz, gyerekeikhez, közösségeikhez.

Abban igaza van Hargitainak, hogy bíróság dönti el, bűnös-e vagy ártatlan valaki; még akkor is, ha az az ítélet (részben vagy egészben) szembemegy az emberek igazságérzetével.

Budaházy György súlyos ítélete Böjte Csaba (és még sok millió ember) igazságérzetével ment szembe – ezért kérte imádságra fiataljait a dévai szerzetes. (Persze ezt a Népszava cikkírója is pontosan tudja, csupán képtelen magában tartani a régi bolsevik beidegződést: az egyház maradjon az imazsámolynál!)

Az RTL Híradó megkereste Csaba testvért, aki elmondta, rendszeresen imádkozik börtönben lévő emberekért, és sűrűn jár hozzájuk előadásokat tartani.

Jézus Krisztus is beszélt arról, hogy „börtönben voltam és meglátogattatok”, vagyis szenvedő, börtönben ülő emberekkel azonosította magát. Értük imádkozni szerintem keresztény kötelességünk.

Meg aztán nagyhét van. Hitünk hete.

Pilhál György / Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Biró István / MTI/MTVA