Károly megkoronázása után trónörököse, Vilmos herceg ünnepélyesen hűséget esküdött apjának.

A valamivel kevesebb, mint két órás ceremónia III. Károly üdvözlése után egy személyes, csendes imájával kezdődött, majd a Canterbury érsek is üdvözölte az egybegyűlteket. Ezután bemutatták Károlyt, mint a jogos királyt.

„Isten óvja a királyt”

– válaszolta a közönség azt követően, hogy az angol és a skót lovagrend, valamint a négy égtáj képviselői bemutatták a királyt.

Ezt követően a király esküt tett a Canterbury érsek előtt a bibliára. Az eskü utána a király újra imádkozik, ezúttal hangosan. A király és a Canterbury érsek imája után a hindu származású brit miniszterelnök, Rishi Sunak olvasott fel a bibliából Pál apostol kolosszeiekhez írt leveléből.

Ezt követően Justin Welby, Canterbury érsek mondott rövid beszédet, amelyben többek között a szolgálatról beszélt, arról, hogy a királyt a nép szolgálatára szentelik fel.

A beszéd után levették a kamerákat a királyról: a szertartás legszentebb része következett.

A király levette ünnepi ruháját, majd beült a koronázási székbe, hogy felkenjék, megkapta a királyi jelképeket, majd fejére tették a királyi koronát. „Isten óvja a királyt!” – hangzott el ismét a felkiáltás.

Károly megkoronázása után trónörököse, Vilmos herceg ünnepélyesen hűséget esküdött apjának. Ezután a Canterbury érsek hagyomány szerint a király feleségét, Kamillát is megkoronázta.

Kiemelt kép: Jacob King/ PA Images / Getty Images