Ugyan hivatalosan 1969-ben készült el, de csak 10 év után engedélyezték a bemutatását, akkor is csak azért, mert meghívták Cannes-ba a filmet.

Azóta eltelt több mint fél évszázad, de még mindig A tanú minden idők egyik legzseniálisabb hazai alkotása, aminek örökérvényűségét bizonyítja az a tény, hogy a mai fiatalok közül is sokak kedvencévé válik attól a naptól, hogy az iskolában levetítik nekik egy történelemórán vagy egy diáknapon.

A tanú híres sorait még ma is előszeretettel idézik, különösképpen a „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk” aranyköpéssel lehet találkozni. Kétség sem fér hozzá, hogy ez a film úgy tökéletes, ahogy van, de persze – mint minden filmben – lehet benne találni olyan bakit, amely felett elsiklottak a forgatáson.

A Promotions egyik szemfüles olvasója egy olyan hibát szúrt ki, amely eddig az ő figyelmét is elkerülte, pedig elmondása szerint nagyon sokszor látta már.

„Kábé 60-szor láttam A tanút eddig, ha nem többször, és egyszerűen imádom, nem tudom megunni. Szerintem a legjobb magyar film, ami valaha készült, és nem is lesz soha jobb nála. És legutóbb sem azzal a céllal néztem újra, mert mindenáron hibát akartam keresni benne, de most pont kiszúrtam egyet, ami megmosolyogtató, de semmit sem von le a film értékéből, sőt szerintem még jól is illik bele.

Ugyebár van az a jelenet, amiben Virág elvtársék meglátogatják Pelikán családját, és sült burgonyát esznek. Aztán az egyik kisfiú megtréfálja a társaságot, mire Virág kamufiai elkezdenek lövöldözni. Az egyik a polcon lévő lekvárok mellett a villanykörtét is eltalálja a dramaturgia szerint, de a forgatáson a körtét nem törték össze, csak lekapcsolták a világítást.

Utána Pelikán lánya egy gyertyával világítja be a szobát. Na, a baki pedig itt figyelhető meg! Az egy dolog, hogy a villanykörtét nem lőtték ki, csak lekapcsolták, de hogy egy szem gyertya nem csinál ugyanakkora fényt, mint a lámpa a fejük felett, az is biztos. Márpedig ha megfigyeljük, a villanyt senki sem kapcsolja vissza a szobában – ez is azt erősíti meg, hogy hivatalosan kilőtte az egyik fegyveres. Amikor pedig meggyújtják a gyertyát, két fényforrás is felvillan, gondolom a szobai lámpa mellett a forgatáson használt lámpa, amivel pluszban bevilágították a díszletet. Ez eddig fel sem tűnt nekem, de szerintem nagyon vicces kis baki”

– írta le a portál olvasója levelében.

Kiemelt kép: YouTube