Hétfő hajnalban két robbanás rázta meg az Oroszországot a 2014-ben annektált Krím félszigettel összekötő hidat. A támadást Nógrádi György és Horváth József biztonságpolitikai szakértők értékelték.

A robbantás azért történhetett, mivel felerősödtek azok a nemzetközi hangok, miszerint Ukrajnának végre sikereket kell felmutatnia a háborúban – magyarázta Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő szerint „természetesen erre orosz válaszlépés várható”, aminek mértéke a következő ukrán lépésektől is függ.

„Amennyiben Ukrajna atombomba szállítására alkalmas repülőgépeket kap segélyként, akkor ők is ehhez mérten fognak reagálni. Ha pedig az ukránok bevetik a kazettás bombáikat, akkor ők is használni fogják” – emelte ki Nógrádi, aki szerint az látszik, hogy a háború napról napra eszkalálódik, ami ma lehetetlen, holnap lehetséges lesz.

Tekintettel arra, hogy a tavasztól nyárig ígért átütő erejű ukrán támadás minimum megakadt, de az is lehet, hogy elmarad, most ilyen diverzáns akciókkal próbálkoznak nagy valószínűséggel az ukránok − mondta el Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

„A számukra csalódást keltő NATO-csúcs után, ahol nem jött meg az ukránok által várt eredmény, azaz, hogy behívják őket a NATO-ba, bizonyítani akarják a hatóképességet mind a hadsereg, mind pedig a titkosszolgálatok esetében” – tette hozzá.

Demonstratív célon túlmenően, a másik taktikai cél az lehet, hogy a szárazföldön keresztül történő katonai és egyéb logisztikai támogatást megnehezítsék az oroszoknak − mondta el Horváth József.

A legfrissebb információk szerint legkevesebb két halottja van az Oroszországot a Krím félszigettel összekapcsoló hídon történt merényletnek – jelentette Telegram-csatornáján Vjacseszlav Gladkov. Az oroszországi belgorodi terület kormányzója elmondta, egy fiatal lány szülei vesztették életüket a hídon.

Az orosz Nyomozó Bizottság közlése szerint a Krími híd ellen terrortámadás történt, amelyet az ukrán különleges szolgálatok hajtottak végre. A TASZSZ orosz hírügynökség által ismertetett dokumentumban a hivatal azt írta:

„A nyomozás szerint július 17-ére virradó éjjel a Krími híd egyik szakaszát megrongálták az ukrán különleges szolgálatok által elkövetett terrorcselekményben. Két civil − egy férfi és egy nő, akik a hídon közlekedő személygépkocsiban utaztak − meghalt. Kiskorú lányuk megsérült”.

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottság arról számolt be, hogy a Krími hidat két két vízfelszín felett haladó ukrán eszköz támadta meg. A dokumentumot a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézte, amely szerint: „Három óra öt perckor két pilóta nélküli ukrán eszköz támadást hajtott végre a Krími híd ellen”.

Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője elmondta, hogy a híd 145. oszlopán történt az eset, ami miatt lezárták a hidat, de további részletekkel nem szolgált az esettel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a Krími hídon leállt a forgalom és a hatóság emberei most is azon dolgoznak, hogy helyreálljon a helyzet.

A Kercsi-szoroson átívelő 19 kilométeres híd az egyetlen közvetlen kapcsolat Oroszország és a Krím félsziget között.

A The Washington Post amerikai napilap értesülései szerint ukrán tisztviselők vállalják a felelősséget a merényletért. A lapnak névtelenül nyilatkozó forrás megerősítette az orosz gyanút, drónokkal hajtották végre a támadást.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője az állami televízióban azt mondta: csak meg tudja ismételni Kirilo Budanovnak, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének szavait, aki szerint a Krími híd egy felesleges építmény. Natalja Humenyuk, az ukrán Déli Parancsnokság szóvivője Oroszország provokációjának minősítette az incidenst, amely szerinte összefügg az orosz-ukrán fekete-tengeri gabonaegyezmény hétfő éjféli lejártával – írta az MTI. Eközben az ukrán titkosszolgálat azt közölte, hogy „ismét elaludt a híd”.

Magyar Nemzet