Kapaszkodjon meg! A 20 milliárd eurós alapból származó pénz ráadásul még csak nem is közvetlenül Kijevbe menne, hanem olyan országok költségeit fedezné, melyek fegyvereket és képzést adnak az ukránoknak.

Kiszivárgott, hogy az Európai Unió új pénzügyi alapjának a terve, ami szerint minimum négy éven át finanszíroznák az ukránok katonai képzésének és eszközbeszerzéseinek egy részét – a hírt megbízható, belső forrásokból írta meg a Politico. Hozzáteszik:

a 20 milliárd eurós alapból származó pénz nem közvetlenül menne Kijevbe, hanem olyan országok költségeit fedeznék, melyek fegyvereket és képzést adnak az ukránoknak.

A Politico hangsúlyozza: az összeg sokkal nagyobb, mint amit blokk eddig hasonló célokra költött az unió. Emlékeztettek, hogy

az unió eddig 4 milliárd eurót fordított az Ukrajnát támogató országok támogatására, az új alapban ezt az összeget az ötszörösére emelnék.

A lap kiemeli, hogy az alap létrehozása komoly, éles váltás az Európai Unió eddigi politikájában: az unió magát mint „békeprojektet” jellemezte. Egészen elképesztő, hogy Ukrajna felfegyverzése a tervek szerint egy „Európai Békemechanizmus” nevű rendszeren keresztül valósul majd meg. És ez még nem minden:

a katonai segítségnyújtás mellett az Európai Unió további 50 milliárd eurót biztosítana Ukrajnának nem katonai jellegű kiadásokra is.

Kiemelt kép: AFP / Sergey Bobok