Nem kell pályázniuk a következő téli rezsitámogatásért azoknak a civil szervezeteknek, amelyek bentlakásos szociális intézményt üzemeltetve, állami feladatokat látnak el, mert egy 5,3 milliárd forintos állami alapból automatikusan megkapják a támogatást – mondta Csizi Péter a Belügyminisztérium (BM) szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón.

Korábban a fenntartóknak pályázatot kellett benyújtaniuk a rezsikompenzáció érdekében, ami most egyszerűsödik azzal, hogy az intézményfenntartók szeptembertől, egy előre meghatározott metódus szerint, az ellátottak száma alapján, automatikusan megkapják az adott összegeket, amit szabadon felhasználhatnak – közölte.

Az országban összesen 350 intézménynek és az azokban élő 12 700 ellátottnak a biztonságát teremti meg a kormány azzal, hogy a megnövekedett terheket, amelyeket a támogatás nélkül nem tudnának elviselni, kompenzálja. A rezsikompenzáció a szeptemberi normatíva finanszírozásával egyidőben fog az adott intézmény számlájára megérkezni – mondta Csizi Péter.

Hangsúlyozta: nem kell külön igényelni, és nem kell külön elszámolást készíteni az összeg felhasználásáról.

Arra is gondoltak – tette hozzá, hogy ha valamelyik intézménynél év közben nő az ellátottak létszáma, akkor az év végi elszámoláskor a többletet automatikusan megkapják.

Ezzel a döntéssel, ebben az évben, összesen mintegy 32,5 milliárd forint többlettámogatást nyújt a kormány a gondoskodáspolitikában tevékenykedő bentlakásos szociális intézményeknek.

Ezen belül az egyházi intézmények 14,5 milliárd, az állami intézmények 12,5 milliárd forintos támogatást kapnak. Ehhez jön a civileknek juttatott 5,3 milliárdos támogatás, ami alapján kijelenthető, hogy „a háború és az elhibázott szankciós politika miatt” szükségessé vált, soha nem látott működési támogatást nyújtott a kormányzat a szociális szektor irányába – közölte a helyettes államtitkár.

Hozzátette, ezzel 107 ezer ember ellátása válik biztosítottá a téli időszakban is.

MTI

Kiemelt kép: Pixabay