Alig néhány éve annak, hogy Németországban nagy felháborodást váltott ki a magyar kormány migrációval kapcsolatos álláspontja, azonban a németek meglehetősen gyorsan belátták, kinek van igaza.

Még tíz éve sincs, hogy Angela Merkel kimondta a híres „Wir schaffen das” mondatát, és a menekültek napi tízezres nagyságrendben kezdtek el áramlani Németországba. A németek „Refugees welcome” plakátokat viseltek.

Csak Magyarország döntött másképp: Orbán kerítést épített, és „azt mondta, hogy itthon ezt nem engedi”.

Ez volt az első alkalom, hogy az egyesült Európa alapjaiban megrendült – írja a Hlavné Správy című szlovák lap, amely arra is rámutat: nem jött be az a számítás, hogy orvosok és mérnökök jöttek volna a migrációs hullámban.

A magyarok szégyenfoltjai lettek az uniónak, amelynek vezetői nem győzték megvetni a magyar kormányt, és minden oldalról azt lehetett hallani, hogy valamilyen demokratikus és humanitárius módon büntessék meg Magyarországot, emlékeztet a lap.

Utána azonban a cikk rátér arra, hogy hány terrorista támadás is követtek el migránsok, példaként hozza a gyilkos teherautót a karácsonyi vásárban, a nemi erőszakot az újévi ünnepségeken és sok más esetet, amelyek a szerző szerint még a „helyi hírekbe sem kerültek be az igazmondó médiának köszönhetően”.

„Németországban megváltozott a hangulat. Ma már senki sem beszél megvetéssel a magyar kerítésről. Ellenkezőleg. Sok új kerítés épült” – írja a Hlavné Správy.

Mandiner