Az egész mentőszolgálatot járatták le otrombaságukkal: a brutálisan az esetkocsira „támadó” és az őt buzdító kollégái is.

Két videón is látszik, hogy egy mentőállomás udvarán egy mentős szétver egy több mint húszmillió forintot érő rohamkocsit. A rongálást maguk az állomás dolgozói vették videóra, s a felvételen az is hallatszik, hogy többen buzdítják a kollégájukat. A felvételeket itt lehet megnézni.

Úgy tudjuk, a tatabányai mentőállomáson történt az eset – mondta a Blikknek az a (neve elhallgatását kérő) mentős, aki a videót eljuttatta szerkesztőségükhöz. – A mentőszolgálat munkatársai között fű alatt terjedt a felvétel, s sajnos, voltak olyanok, akik viccesnek találták. Mi akkor sem nevetünk rajta, ha ez film lett volna, mert úgy éreztük, megalázó a mentőkre nézve az ilyen tombolás. Sok kolléga nevében mondhatom, megdöbbentő, hogy egyikünk meggyalázza azt a munkaeszközt, amivel életeket mentünk.

Méltatlan ez a viselkedés, mint ahogyan minden jogsértés az, amit egy mentő a szolgálatával, a hivatásával összekapcsolhatóan követ el – vélekedett Benke Dénes nyugalmazott mentőápoló. – Sajnos, találkoztam én is megtévedt kollégákkal, de olyanról, hogy valaki szándékosan megrongálja az életmentő munkaeszközt, eddig nem hallottunk. Az egész mentőszolgálatot járatták le otrombaságukkal.

Mentőautót ver szét a mentős

Mentőautót ver szét a megvadult mentős
Forrás: Blikk.hu

Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője a Blikknek megerősítette, sajnos, nem egy megrendezett filmfelvételről volt szó.

Több mint egy hónappal ezelőtt egy korábban balesetet szenvedő, összetört állapotában ideiglenesen a mentőállomás udvarán tárolt mentőautóban okozott további kárt egy fiatal mentős, miközben ketten buzdították. A példátlan cselekedet nemcsak értelmetlen és megbotránkoztató volt, hanem a balesethez kapcsolódó eljárást és a biztosítási ügyintézést is megnehezítette, ezért azonnal munkáltatói vizsgálat indult.

A fegyelmi eljárás eredményeként a rongálásban részt vevő mentők munkaviszonyát a szolgálat azonnali hatállyal megszüntette, elbocsátották őket, de az általuk okozott kárt így is meg kell téríteniük. A Volkswagen mentőautó szélvédője egyértelműen a szándékos rongálás miatt tört össze, csak ennek az ára 120 ezer forint, beszereléssel együtt 150 ezerre rúghat az összeg.

A három, magáról megfeledkező mentős örülhet, hogy a mentőszolgálat munkaügyi-fegyelmi eljárás keretében kezelte az esetet, hiszen a szándékos rongálás bűncselekmény, s mivel egy mentőautót vertek szét, ennek morális oldala is van, megbotránkoztat, vagyis egy másik bűncselekményt, a garázdaság tényállását is kimeríti – elemezte az esetet dr. Horváth László budapesti büntetőjogász.

Ugyanakkor azért nem történhetett feljelentés, mert a jog szerint a rongálás megvalósítója nem büntethető vagy büntetése korlátlanul enyhíthető, ha a rongálás elkövetését beismerte, és a sértett által elfogadott módon és mértékben az azzal okozott sérelmet jóvátette. Ezt az OMSZ valószínűleg házon belül megoldotta, amit megköszönhetnek volt munkaadójuknak az elbocsátott mentősök, hiszen így nem kell bíróság elé állniuk az ostoba viselkedésük miatt.

Blikk.hu