Adj bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék a békéhez vezető utat – fogalmazott a beregszászi templomban elmondott beszédében Novák Katalin. A köztársasági elnököt vastapssal fogadták a kárpátaljai közösség tagjai – írja a Magyar Nemzet.

Hónapok óta vártam már ezt a pillanatot – fogalmazott Novák Katalin a beregszászi templomban az ökumenikus istentisztelet alkalmával elmondott beszédében kedden. A köztársasági elnök felelevenítette legutóbbi, novemberi látogatását, mint mondta, soha nem felejti el a pillanatot, amikor a templomi kórus tagjai közt felfedezett egy kismamát. „A háború kitörése után született meg a döntés, hogy erre a világra is érdemes gyermeket hozni” – mutatott rá, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik kitartanak, építik és vezetik a közösséget.

Az államfőt vastaps fogadta, amint belépett a templomba, s beszéde végét is taps kísérte. 

– Hálás vagyok, hogy végre elhárultak az akadályok, és itt köszönthetem önöket Kárpátalján – hangsúlyozta Novák Katalin. Mint mondta, nehezen teszi fel a kérdést, amit pár nappal ezelőtt Esztergomban is feltett: Hogy vannak? „Hogyan tehetném fel ezt a kérdést 544 nappal a háború kitörése után? Hogyan tehetném fel a kérdést, hogy vannak azok, akik gyászolnak, akik szétszakított családban élnek? És mégis azért vagyok itt, hogy önöktől is megkérdezzem, hogy bírják? Miből merítenek erőt?”

Mint a köztársasági elnök fogalmazott, látogatásának egyik célja éppen az, hogy segítsen erőt gyűjteni a kárpátaljai magyar közösségnek.

Tizenötmillió magyar erejét hoztam ma ide önöknek Beregszászra

– húzta alá.

Novák Katalin elmondta, erőt kell merítenünk közös, ezeréves történelmünkből, egymásból, a közösség tagjaiból, a segélyszervezetek munkájából. „S leginkább merítsünk erőt közös keresztény hitünkből” – hangsúlyozta.

Novák Katalin elmondta, látogatását megelőzően megkérte saját hitközössége tagjait, hogy írjanak imádságot kárpátaljai honfitársainknak, ezt követően pedig ezt imádkozták el a beregszászi templomban. „Adj bölcsességet a döntéshozóknak, hogy felismerjék a békéhez vezető utat” – zárta szavait a köztársasági elnök.

Rendeződhetnek a vitás kérdések?

A magas politikai vezetők közötti párbeszéd talán elő tudja segíteni a kárpátaljai magyarság helyzetének a kezelését, bár Ukrajna jelenlegi, államépítő folyamatainak közepette nem látszik úgy, hogy radikális változás történne ebben a kérdésben – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, az Eurázsia Központ szakértője azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin államfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a napokban találkozik egymással. A magyar köztársasági elnök a kijevi Krími Platformra kapott meghívást, az ukrán fővárosba vezető útja előtt ugyanakkor még felkeresi a kárpátaljai magyarságot is.

Volodimir Zelenszkij és Novák Katalin találkozása egy olyan fontos elem a két ország kapcsolatában, amely azt jelzi, hogy az országok vitás kérdéseit rendezni kell – nyilatkozta a lapnak Seremet Sándor.

A szakértő hozzátette,

a magyar–ukrán viszony rendezésének gyakorlati megvalósítása egy másik kérdés, hiszen továbbra is fennállnak a kárpátaljai magyar közösség nyelvi és oktatási jogaival kapcsolatos problémák, amiket elodáztak, és a Velencei Bizottság részéről is vannak elmarasztaló értékelések. 

Seremet Sándor szerint a magas politikai vezetők közötti párbeszéd talán elő tudja segíteni a kárpátaljai magyarság helyzetének a kezelését, bár Ukrajna jelenlegi, államépítő folyamatainak közepette nem látszik úgy, hogy radikális változás történne ebben a kérdésben a közeljövőben. – Ehhez komoly társadalmi előkészítésre van szükség, tehát ezt el kellene fogadnia a többségi társadalom öntudatosabb részének – fejtette ki.

Borítókép: Novák Katalin Beregszászon (Forrás: Facebook/Novák Katalin)