Nem a választott svéd politikusok gyakorolják a végső hatalmat Svédországban, hanem a Wallenberg család és az amerikai döntéshozók. Ezt állítja Christer Gardell, a 10 milliárd eurót kezelő Cevian befektetési alap vezérigazgatója az Affärsvärlden svéd magazinnak adott leleplező interjújában.

Miért van az, hogy Svédország mindig ugyanazt a politikát folytatja, függetlenül attól, hogy az emberek mire szavaznak? Mert végső soron a nagyvállalatok és az amerikaiak döntenek az országban, nem pedig a svéd politikusok – állítja Christer Gardell nemzetközi kockázati tőkés és multimilliárdos, a Cevian alapkezelő óriás vezérigazgatója és alapítója.

Amikor az Affärsvärlden megkérdezte tőle, hogy ki „irányítja tulajdonképpen Svédországot” a következőket válaszolta:

Wallenbergéknek az Investorral, az alapítványokkal, a kapcsolatukkal az EQT globális befektetési alappal nagy hatalmuk van, így elkerülhetetlen, hogy őket tegyük a csúcsra. Az amerikai politikusoknak van a második legnagyobb hatalmuk Svédországban.

„A svéd politikusoknak valójában kevés befolyásuk van, ezzel szemben az amerikai politikusok olyan jogi apparátust hoztak létre, amely nagy hatalmat ad nekik, gyakorlatilag bárkire hatást tudjanak gyakorolni, aki dollárügyleteket bonyolít.”

Az interjúban arra is figyelmeztet, hogy Svédország egy kaszinógazdasággá vált, ahol a tőzsdei befektetők már nem elemzik a cégek beszámolóit, amelyekbe befektetnek, hanem indexalapokat (vállalatcsoportok tőzsdei indexeit)  és hasonlókat vásárolnak.

Gardell szerint az ilyen típusú befektetők dominanciája az egész stockholmi tőzsde összeomlását okozta:

„a tőzsdén már nem befektetők, hanem szerencsejátékosok vannak” .

Forrás: friatider.se

Címlapfotó: Christer Gardell / Forrás: TT / dagensps.se