Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja.

A Financial Times bizonyos kiszivárgott dokumentumok alapján arról írt, hogy egyes brüsszeli politikusok zsarolásra használnák az uniós forrásokat Magyarországgal szemben. A lap szerint az EU szorgalmazni fogja, hogy a tagállamok szüntessenek meg minden, Magyarországnak szánt uniós támogatást, ha hazánk nem áll el azon szándékától, hogy megvétózza a Brüsszel által javasolt 55 milliárd dolláros katonai segélycsomagot Kijevnek az Európai Tanács február 1-i csúcsértekezletén.

Az Európai Tanács tisztviselői által készített és kiszivárgott dokumentum emellett bírálja „a magyar miniszterelnök nem eléggé konstruktív viselkedését”, ebből is ered az uniós finanszírozás lassúsága, amely könnyen „megijesztheti a piacokat” – írja a Financial Times.

Ennek kapcsán szögezte le hazánk európai uniós ügyekért felelős minisztere, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak.

„A dokumentum amellett érvel, hogy – amennyiben nem születik döntés Ukrajna finanszírozásáról a február elsejei EU-csúcson – akkor a tagállamok nyilvánosan kijelentik, hogy a magyar miniszterelnök nem konstruktív viselkedése miatt nem tudják elképzelni, hogy Magyarország valaha is a neki járó forrásokat megkapná, illetve azt is felvetik, hogy teljes mértékben meg kell vonni a Magyarországnak járó forrásokat” – emlékeztet Bóka János Facebook-posztjában, hozzátéve: az értesülés megerősíti azt, amit a magyar kormány hosszú idő óta állít: Brüsszel az uniós forrásokhoz való hozzáférést politikai nyomásgyakorlásra használja.

„Ukrajna támogatása és az uniós forrásokhoz való hozzáférés között Magyarország nem teremt kapcsolatot, és visszautasítja azt, hogy mások ezt tegyék” – hangsúlyozta Bóka, aki ismételten leszögezte:

Magyarország eddig is és ezután is konstruktívan vesz részt az egyeztetésekben, de a zsarolásnak nem enged.