Nemcsak uniós csúcs zajlik ma a belga fővárosban, ahol nagyszabású demonstrációt tartanak az elégedetlen mezőgazdasági termelők, akik támogatást és megbecsülést követelnek maguknak és munkájuknak.

A napokban a belga termelők is csatlakoztak a tiltakozás-hullámhoz, amely Európa-szerte elindult a mezőgazdaságban dolgozók elégedetlensége miatt. A belga gazdák csütörtökre nagyszabású tüntetést szerveztek, amelyet éppen az EU-csúcs idejére időzítettek.

„Ez így egy tisztességtelen verseny, hogy nekünk Európában meg kell felelnünk a szabványoknak. Nem vagyunk ellene ezeknek a szabványoknak, amíg megfizetnek minket, de ha aztán olyan termékeket importálunk, amelyek nem felelnek meg ezeknek, és elárasztják velük az európai mezőgazdasági piacot, az nem logikus” – fogalmazott Brüsszelben egy gazda.

A tüntetők az éjszakát egy, az Európai Parlament épületéhez közeli parkban töltötték, várva, hogy még több gazda érkezzen hozzájuk csütörtökön.

„Szeretnénk, ha lenne egyfajta folytonosság az európai döntésekben. Végig akarják vinni a Green Dealt, hogy megpróbáljanak javítani az éghajlaton és a bolygónk környezeti állapotán. De ennek a csomagnak a következtében Vallóniában a termőterületünk 4 százalékát nem termőterületté minősítjük át, más szóval nem termesztünk rajta növényeket. Ezt nem fogadhatjuk el, mivel ez a 4 százalék végül is abból lesz majd pótolva, amit a bolygó másik feléről importálnak. (…) Ez pont, hogy káros a környezetre, már csak a szállítás miatt is. Néha nincs logikus magyarázat az Európai Unió viselkedésére. Különösen akkor, amikor a Mercosurral akarnak megállapodásokat kötni, hogy olyan mezőgazdasági termékeket importáljanak, amelyek éppen Amerikából érkeztek” – nyilatkozott egy gazda.

„Emberi lények vagyunk, mi etetjük a lakosságot, mi tesszük a magunk dolgát, ez egy nagyon nehéz munka a család szempontjából és nem ismerik el, hogy mennyit érünk a Maslow-piramis szempontjából” – vélekedett egy gazdasszony, aki hozzátette:

„Az emberek első fiziológiai szükséglete, az evés és ivás. És mi kiszolgálói vagyunk ennek a szükségletnek, és nem akarunk a kormányzati segélyektől függeni, azt akarjuk, hogy méltányosan, értékünknek megfelelően ismerjenek el minket. Ezért vagyunk ma itt, hogy békésen demonstráljunk, nem akarunk semmit sem összetörni, tényleg azt akarjuk, hogy meghallgassanak minket. Azt akarjuk, hogy támogassanak és segítsenek minket”.

A megszólaló úgy összegezte elvárásaikat, hogy „nem kell a blabla, papírra vésett következményeket akarunk”.

Az elmúlt hetekben Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban is tüntettek a gazdák, utakat torlaszoltak el, blokádokkal hívták fel a figyelmet nehéz helyzetükre. Az elmúlt napokban Belgiumban is elindultak a demonstrációk, a termelő csütörtökre Brüsszelbe szerveztek nagyszabású megmozdulást, éppen az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójának idejére. Az első tiltakozók már szerda este megérkeztek a belga fővárosba, találkozott velük Orbán Viktor miniszterelnök is.

Magyar Nemzet

Borítókép: A felirat azt hirdeti: Etetünk titeket, de belepusztulunk
Forrás: Magyar Nemzet/Manninger Miksa