Pánik lett úrrá Karácsony Gergelyen, feszült lett a viszonya a baloldali pártokkal.

A baloldal szempontjából drámai folyamatok indultak el a fővárosban – állítják a Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó források. Egyszerre több – egymással szorosan vagy lazábban összefüggő – ügy miatt van feszültség a Városháza szereplői között.

A konfliktusok öt csomópont körül sűrűsödnek:

1. Karácsony Gergely pánikba esett azért, mert Vitézy Dávid – aki még be sem jelentette indulását a főpolgármesteri székért – a vártnál népszerűbb, és van esély arra, hogy adott esetben legyőzze Karácsonyt.

2. Karácsony az elmúlt egy hónapban kapkodni kezdett, nem tudja kimagyarázni újabb és újabb botrányait. Ilyen az adománygyűjtő ládikák ügye, a Lánchíd felújítása körüli botrány és a pulykaügy.

3. Karácsony megítélése nagyot zuhant a baloldali pártok körében. Az utolsó csepp a pohárban éppen a pulykaügy volt, vagyis az, amikor a BKK vezetője levágásra váró pulykához hasonlította az utasokat, Karácsony mégsem fogadta el a lemondását.

4. Gyurcsány Ferenc kiadta az ukázt a DK-soknak: Karácsonyt nem kell támadni, de megvédeni sem.

5. A baloldalon amiatt aggódnak, hogy a párhuzamosan futó botrányos ügyek leépíthetik Karácsony népszerűségét, aki hasonló helyzetben visszalépett az előválasztási küzdelmektől 2021-ben. Egyesekben a sok hiba miatt felmerült a B terv, vagyis Karácsony lecserélése egy másik főpolgármester-jelöltre.

Szinte tapintható a feszültség a Városházán, a mögöttünk álló egy hónapban elpárolgott Karácsony Gergely korábbi magabiztossága, hibát hibára halmoz, kezd eluralkodni rajta a pánik – vélik többen a lapunkat tájékoztató baloldali politikusok közül. Mindez szorosan összefügg azzal, hogy színre lépett a főpolgármester egyik lehetséges kihívójaként Vitézy Dávid.

A közlekedési szakember, volt államtitkár egyelőre nem jelöltette magát, csak annyit mondott a nyilvánosság előtt, hogy megfontolja az esetleges indulást a június 9-i önkormányzati választáson, de már húsz százalék feletti támogatottságú egyes közvélemény-kutatások szerint. A Városháza belső ügyeire rálátó források úgy vélik, emiatt mutatkoznak Karácsony Gergelyen a pánik jelei, veszélyben érzi az eddig tükörsimának hitt választási győzelmét, és ez az ideges hangulat vezetett az elmúlt hetek sorozatos főpolgármesteri ballépéseihez.

Vannak, akik úgy vélik a baloldalon, hogy Karácsony több nagy horderejű ügyben is súlyos hibát követett el: a tömegközlekedésben bevezetett járatritkítások borzalmas kommunikációja, valamint a teljesen hiteltelen magyarázkodások az adománygyűjtő ládákról, illetve a hídpénzbotrány, azaz a Lánchíd felújítása kapcsán felvetődő korrupciógyanú egyre inkább „ráégnek” Karácsony Gergelyre.

A bizonytalan hangulat azért is aggaszt sok szereplőt a baloldalon, mert a kormánypártok még meg sem nevezték a főpolgármester-jelöltjüket, Vitézy Dávid pedig még nem hivatalos jelölt, tehát valós, esélyes kihívója még nincs is a főpolgármesternek.

Jellemző a Városháza belső viszonyaira, hogy információk szerint a főpolgármestert a kabinetfőnöke, Balogh Samu győzte meg arról, hogy ne fogadja el az utasokat vágásra érett pulykákhoz hasonlító BKK-vezér, Walter Katalin lemondását. Walterről egyébként közismert, hogy Bajnai Gordon bizalmasa, 2013-tól másfél évig az egykori baloldali miniszterelnök kabinetfőnöke volt. Ezzel több ok miatt is döntő hibát követett el Karácsony: egyrészt a baloldali pártok Walter távozása mellett voltak, ezért feszültté vált a hangulat Karácsony és szövetségesei között, másrészt

a Városházán attól tartanak, hogy Walter pozícióban tartásával Karácsony gyakorlatilag a „nevére vette” a pulykás hasonlatot, ez pedig nagyon sokba kerülhet a választási kampányban.

Gyurcsány Ferenc ugyan nem támadja Karácsony Gergelyt, de nem is állt mellé. Úgy tudni: a DK elnöke azt az ukázt adta ki pártjában, hogy nem szabad támadni Karácsonyt, de megvédeni sem kell. Ezt a hangulatot Karácsony Gergely stábjában is megérezték.

Tovább nehezíti a kampányra készülő főpolgármester helyzetét, hogy értesülések szerint összeveszett Tordai Csabával, aki egyfajta mindenes, kulcsember a Városházán, hiszen minden szerződést, előterjesztést ő láttamoz. A kettejük megromlott viszonya problémákat okozhat a fővárosi önkormányzat mindennapi működésében is.

Ráadásul Tordainak fontos szerepe lehetett a Karácsony által alapított 99 Mozgalom kampányfinanszírozási botrányában.

Volt, aki azt mondta, Karácsony és Tordai – akik korábban kifejezetten jó személyes viszonyban voltak – mostanában nem is állnak szóba egymással. Ez pedig elbizonytalanítja az eddig elsősorban jogi főtanácsadójára támaszkodó főpolgármestert a mindennapokban.

A Magyar Nemzet több forrása úgy látja, hogy a főpolgármester kampánya már a rajtnál beragadt, Karácsony sok hibát követ el.

A baloldalon emlékeznek arra, hogy Karácsony Gergely népszerűsége 2021 nyarán csökkenésnek indult, mire a főpolgármester sokak számára érthetetlen módon bedobta a törülközőt, és visszalépett a nála gyengébben teljesítő Márki-Zay Péter javára. Egyes ellenzéki politikusok attól tartanak, ha a főpolgármester úgy érzi, negatív spirálba került, most is idő előtt feladhatja a küzdelmet.

Karácsony kapkodását és pánikhangulatát érzékelve bizonyos baloldali körökben már napirenden van a B terv kidolgozása, ami azt jelenti, hogy alternatív főpolgármester-jelöltet keresnek.

Magyar Nemzet

Borítókép: Gyurcsány nem támadja, de nem is védelmezi a főpolgármestert
Forrás: MTI/Balogh Zoltán