„Odaálltam a parlament elé. Megkérdeztem a többséget, kívánjátok-e hogy folytassam, ez a felelősségvállalás”. Az a szerencséje ennek az országnak, hogy van egy Fletója. Nemzeti kincs, aranyszájú Szent Fletó, az igazmondás bajnoka, az élő lelkiismeret. Meg aztán ne is tagadjuk, maga az erkölcsi zsinórmérték. Vagy nem. 

A Novák Katalin lemondása körüli üggyel kapcsolatban hívták be Gyurcsány Ferencet hétfőn este az ATV műsorába, ugyanis a Demokratikus Koalíció azt akarja elérni, hogy a jövőben közvetlenül az emberek válasszák meg a köztársasági elnököt.

Ül a fickó, hosszú, de nem méla lesben, mert közben beszél. Össze-vissza, nagyon drámai hangon. Mint a nyuszika a bokorban, aki nagy magányában a medve megverésén fantáziál, amikor pedig megérkezik áhított áldozata, kiderül a tuti, hogy csak manikűrözik és hülyeségeket beszél. Valahogy úgy, mint a Szemkilövető.

Mi(ke)t is mond a hogyishívják? Például azt, hogy a népnek (az istenadtának) joga van a közvetlen köztársasági elnökválasztáshoz. Mert az embereknek joguk van aláírásukkal, névvel-címmel kifejezni, hogy mivel értenek egyet.

Most tényleg? Milyen érdekes! Hirtelen joguk lett, a véleménnyilvánítás joga előkúszott a föld alól. Viszont a Nemzeti konzultáció egy marhaság, össze kell szedni a konzultációs íveket, elégetni, bedarálni. Miért is? Mert ott az emberek névvel-címmel, aláírásukkal hitelesítve nem átallanak véleményt mondani. Hogy jönnek ehhez? Majd akkor ugassanak, ha Fletó is engedélyezi. Pazar!

Aztán tudták-e – mert most Gy. Ferenctől megtudhatták -, hogy ki választ köztársasági elnököt? Hát az a despota Orbán. Az neki a személyes jelöltje. Persze vannak itt apró mellékkörülmények, például az, hogy már 40 képviselő ajánlása elegendő a jelöltséghez és akárhány jelölt is megnevezhető ennyi támogatóval, majd jelölt ide vagy oda, az Országgyűlés dönt. Ja, hogy a keresztény-konzervatív oldalnak több a képviselője? Antall József híres mondását kiforgatva: Tetszettek volna jobban szerepelni az országgyűlési képviselő választáson. Nem ment? Vajon miért? Ezen már több mint 12 éve töri a buksiját ez a nagy ember, meg azon is, melyik a legnagyobb primszám. És még egyikre sem találta meg a helyes választ.

A logika bajnoka egyetlen mondatában képes egymásnak abszolút ellentmondó kijelentéseket egymáshoz fércelni. Közli, hogy amíg a FIDESZ-nek többsége van,  a kormány azt tesz, amit akar, majd sorolja, hány ügyben változtatták meg eredeti döntésüket, mert érzékelték, hogy az nem tetszik a polgároknak. Tehát itt egyszerre teszik azt, amit akarnak, és mégsem. Hiába, ha a kígyók kígyóznak, az sem kizárt, hogy a gyurcsányi logika csúszómászója a saját farkába harap.

Fletó szerint ő vállalta a felelősséget 2006 terrorakciója után, mert odaállt a parlament elé és bizalmi szavazást kért. Mármost ha nem csal az emlékezetem, akkor éppen a neoliberális és újbolsevista pártoknak volt többségük. Ferenc ezt nem nehezményezi? Hiszen maga mondta – persze pejoratív felhanggal -, hogy a többséggel a háta mögött a kormány bármit megtehet. Na, Gyurcsányék meg is tettek bármit. De az nem volt baj, mert ők tették.

Ferenc testvér sértődékeny. A jogos kérdést feltévő riporternek (de ritka ez az ATV megmondó embereitől!) nekiesik, pedig az csak arra volt kíváncsi, miért nem vállalt felelősséget 2006-ért, miért nem mondott le. Ráadásul ezt Kubatov Gábor bejegyzését idézve tette, Gy. Ferenc mégis nekiesett: „Ön nem kérdez, hanem vádol!” felkiáltással. Igen, ez igaz is, mert a megválaszolatlan kérdés önmagában is vádol. Vádolja azt, aki hárítja a válaszadást.

Gyurcsány szerint a riporter azzal, hogy 2006-os viselkedéséről kérdezi, eltereli a figyelmet a mostani helyzetről. Mert az már régen volt, ne foglalkozzunk vele.

Ezzel az erővel persze ne idézzük fel újra és újra a tömeggyilkos Hitler vagy Sztálin rémtetteit, Rákosi gyilkos ténykedését, hiszen az régen volt. Koncentráljunk csak a gonosz Orbánra, aki Fletó sejtelmes célozgatása szerint azért váltotta le Novák Katalint és azért mondatta le Varga Juditot, nehogy a szálak hozzá vezessenek. Hiába, mocskolódni, sarat dobálni nagyon tud ez az alak.

Lehetne még ragozni ezt az interjút, de minek? A tény, hogy nyolc tragikus éven át Gyurcsány és bandája birtokolta a többséget, mégsem jutott eszükbe megváltoztatni a köztársasági elnök-választás rendszerét. Nem értek rá ilyen mellékes ügyekkel foglalkozni, mert sok energiájukat elvitte a gazdaság tönkretétele, a hazudozás reggel, éjjel meg este, a szemkilövetés és egyéb fontos teendők. Most ellenben ráérnek, mint még soha, hát mit csinálhatnának? Aláírásokat gyűjtögetnek.

Nyuszika pedig csak ücsörög a bokorban, manikűrözik és hülyeségeket beszél.

Nyitókép forrása: ATV-YouTube képernyőfotó