A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint Padányi Biró Márton püspök 18. századi barokk síremlékét láthatják azok, akik részt vesznek szombaton vagy vasárnap az idegenvezetők napja alkalmából szervezett sisakos túrán.

A várnegyed felújítási munkálataiba nyújt betekintést a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozata, melynek keretében ezúttal a néhai püspök nyughelye tárul a látogatók elé. A síremlék restaurálása az idén kezdődött.

Az elmúlás szimbólumait, egy baglyot, egy homokórát, egy koponyát, egy lefelé fordított fáklyát és egy lakatot tartanak kezükben azok a szoboralakok, amelyek Padányi Biró Márton síremlékét díszítik.

A több mint 260 éves műalkotást a püspök életnagyságú szobra is gazdagítja, akit a ravatalon főpapi ornátusban, fején püspöksüveggel ábrázoltak – olvasható a szervezők által kiadott közleményben.

Nagy Veronika múzeumigazgató, a Work in Progress programsorozat kurátora a közleményben kiemelte: Padányi Biró Márton 1745 márciusában lett veszprémi megyéspüspök, a török hódoltság utáni Magyarországon több mint kétszáz templomot, kápolnát építtetett vagy újíttatott fel. „A püspöksége idején elkészült épületek a mai napig meghatározzák Veszprém városképét. Ő építtette többek között a barokk stílusú Nagypréposti Házat, majd néhány évvel később ő állíttatta fel a várnegyed szívében a Szentháromság-szobrot is” .

„A síremlék helyreállítása elengedhetetlenné vált, a kápolna falai és a padló erősen vizesedett, az épületben magas volt a légnedvesség. A folyamatos vízterhelés miatt a mészkő mállani kezdett, ennek következtében a műmárvány felületek roncsolódtak, számos helyen leváltak, a mészkő faragványok pedig pusztulni kezdtek – idézi a közlemény Vavra Áron műemléki projektvezetőt.

Az altemplomban lévő kápolna ablaka alatti falszakaszban az 1960-as években egy gázolajátfejtő tartályt helyeztek el, így a falba víz és gázolaj is beszivároghatott.

„A restaurálás legnagyobb feladata, hogy olyan műszaki megoldást találjunk a szigetelésre, ami nem jár a síremlék megbontásával” – emelte ki a szakember.

A tervek szerint márciustól nemcsak hétvégenként, hanem keddtől péntekig 17 és 19 óra között is várja az érsekség a látogatókat a veszprémi várnegyedben, amelynek megújítása 2024-ben is folytatódik. Megújul többek között a Szent Mihály Főszékesegyház altemploma, folytatódnak a restaurátori munkák az Érseki Palotában található érseki vagy Koller-könyvtárban, a Gizella Kápolnában kő- és festő-restaurátori munkák várhatóak, a Szent István és a Szent Imre templomban, illetve a Szent József Házban, a Kanonoki Házban és a Körmendy Házban is dolgoznak majd a festő-restaurátorok.

MTI

Borítókép: Rendhagyó túrán vehetnek részt a hétvégén Veszprémbe látogatók
Forrás: szentmihalyplebania.hu