Karácsony úgy van jelen a közéletben, már kétszer miniszterelnök-jelöltként is, nem csak egy világváros vezetőjeként, hogy maga nem tud soha semmit, neki nincs köze kudarchoz, ballépéshez, melléfogáshoz, korrupciógyanús ügyhöz

A magyarországi ellenzéket tápláló külföldi pénzcsapok üzemszerű működtetésének egyik főguruja, az Action for Democracy vezetője, vagyis Korányi Dávid Karácsony Gergely személyes jóbarátja és közvetlen munkatársa volt a Főpolgármesteri Hivatalban, akit „a budapesti adófizetők pénzéből fizetett” a főpolgármester. Ráadásul, mint az a héten Korányi feleségének nyilatkozatából kiderült, férje főtanácsadóként úgy kapott havi csaknem egymillió forintos apanázst, hogy nem is járt egy éve már Magyarországon.

Nos, ennek tükrében kellene választ adnunk arra, hogy a csaknem négy milliárd forintnyi, részben Amerikából, részben pedig Svájcból érkező „mikroadományokról” a főpolgármester tavaly még azt nyilatkozta a sajtó előtt, hogy a baloldal nem kapott külföldről támogatást. „Nem. Nem is lehet és nem is lenne helyes” – ezt mondta szó szerint az ellenzék legmagasabb közjogi tisztségét betöltő politikus, aki maga is miniszterelnök-jelölt volt, sőt az előválasztást meg is nyerte, s ameddig nem ütötte el a villamos, nem is akart lemondani arról, hogy a hat párti ellenzék közös kormányfő-jelöltje legyen.

Egy füstös szobában azonban kiderült, meggyőzte róla Márki-Zay Péter, hogy őt mégis elütötte a villamos, bármennyire is nem látszik ez rajta, a mikroadományozók inkább az angolul kiválóan beszélő, sokáig Kanadában élő riválisát választották. A főpolgármester úgy nem tud semmit az ide érkező pénzadományokról, hogy a maga ötszáz millió forintjával, amelybe egy Óbudán kiszivárgott hangfelvétel szerint az előválasztási kampánya került a 99 Mozgalom patronálásával, a mai napig nem számolt el. A nyilvánosság számára semmiképpen.

Már a feledés homályába vész, hogy az egyik Anonymus videóban az álarcos alak olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek arról tanúskodtak, hogy egy bizonyos személy részt vett Karácsony előválasztási kampányának szervezésében. Bemutatott egy 2021. augusztus 26-án kelt e-mailt, amely szerint az illető a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot száz óriásplakát elhelyezésére. Az illető azt kérte, megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségének támogatására létrehozott 99 Mozgalom lesz, „amely jelenleg nem jogi személy”.

Karácsony úgy van jelen a közéletben, már kétszer miniszterelnök-jelöltként is, nem csak egy világváros vezetőjeként, hogy maga nem tud soha semmit, neki nincs köze kudarchoz, ballépéshez, melléfogáshoz, korrupciógyanús ügyhöz. Amikor a három milliárd forintnyi amerikai pénz után a svájci csaknem egymilliárdos is kitudódott, Karácsony a mellette loholó riporternek azt mondta: „Öntől hallom elsőként.”

Kicsit azért zavarba jöhetett, mert ugye nem „elsőként”, hanem „először”, helyesen ezt kellett volna mondania. Persze, nem hallott Karácsony a Városháza eladásának terveiről, a jutalékos rendszerről sem, amelyről Bajnai Gordon bizalmasa beszélt, ahogyan korábban Zuglóban polgármesterként sem tudott arról semmit, hogy a kormánypárti képviselők szerint Zuglónak 2017-ben egy milliárd forint veszteséget okozott a parkolási „üzlet”. A kerület szocialista többségű tulajdonosi és közbeszerzési bizottsága egy milliárdról 1,4 milliárd forintra emelte a megvásárolni kívánt műszaki és szolgáltatási tartalom becsült értékét. Karácsony, aki nem szavazta meg a parkolási céggel kötendő szerződés előterjesztését, az elhallgatást, a szemet hunyást választotta. Jogában állt volna megvétózni a parkolási szerződést és megakadályozni a kerület pénzének a széthordását, de nem tette.

A soha semmiért felelősséget nem vállaló főpolgármester mostanában váltott, a „villamosbaleset” után az országos politikába történő visszatérését a mesterséges intelligencia segítségével próbálja gyakorolni. Mert az – ahogyan a virtuális főpolgármester egy Facebook-bejegyzésében írta – az okosabb a kormánynál is.

Tévedhetetlen. Már-már olyan, mint ő. Csak glória, dicsfény nélkül.

Szerző: Bán Károly újságíró

Forrás. magyarhirlap.hu

Nyitó képünk illusztráció. Forrás: PIXABAY20