Az élelmiszerárak néhány hete kezdtek csökkenni, vagy inkább a normálishoz közelíteni, ugyanis a láncok többsége egymásra tromfolva ad ki közleményeket akciókról, árcsökkentésekről. A Mandiner/Makronóm blog utánajárt: vajon az árcsökkentések március végén is folytatódtak-e, és mekkora mértékűek. A sajt és a vaj mellett több alapélelmiszer, néhány zöldség és gyümölcs, valamint húsáruk is alacsonyabb áron kaphatók, mint a KSH februári átlagárai.

A háború és az elhibázott brüsszeli szankciós politika révén megnövekedett energiaárak, továbbá a tavalyi súlyos aszályhelyzet révén idén egész Európában száguldó infláció januárban itthon is tetőzhetett. Eközben a nagy áruházláncok egymással versengve jelentik be árcsökkentéseiket, így reagálva a történelmi léptékben is magas árak miatt immár visszaeső keresletükre. Bár számos intézkedés – mint például az árstopok vagy a rezsivédelem – védte a magyar családokat az inflációs hatásokkal szemben az infláció érdemi csökkenésére még mindenki csak vár.

Először a trappista sajt és a teavaj árának csökkenése indult meg néhány nagy diszkontláncban, így ezek a termékek a legtöbb üzletben március végén már jellemzően 20-25 százalékkal olcsóbbak, sőt néhány helyen még ennél is nagyobb a különbség a februári KSH átlagárakhoz képest. Ráadásul – főként az akciók miatt – néhány zöldség és gyümölcs, valamint a húsáruk is alacsonyabb áron kaphatók az üzletekben.

Az újságírók több üzletben, Sparban, Pennyben, Tescoban, Lidl-ben, Auchanban és Aldiban gyűjtöttek össze néhány sokat idézett és a fogyasztók által gyakran vásárolt termék árát. A Makronóm blog hat üzletlánc fővárosi, agglomerációs (Gödöllő, Solymár és Budaörs) és vidéki (Hódmezővásárhely) boltjaiban egy előzetesen kiválasztott, 25 alapélelmiszert érintő saját bolti kutatást végzett március 24-26. között.

A felmérésből kiderült, hogy egyes pékáruk, tejtermékek is olcsóbbak lettek az elmúlt hetekben, sőt több alapélelmiszer és zöldség, gyümölcs ára is kedvezőbb lett. A KSH februári átlagáraihoz képest a láncok átlagában jelentősen olcsóbban találtunk őrölt kávét (-35,7 százalék), napraforgó étolajat (-20,6 százalék), dobozos söröket (-18,2 százalék) és rizst (-17,5 százalék). A tejföl ára kevesebb mint felére (-51,7 százalék) csökkent február óta, vagyis az elmúlt évi 86 százalékos árnövekedését követően az egy évvel ezelőtti ár alá esett vissza.

Az újságírók a vöröshagyma, az alma, a répa és a száraztészta árát találták a KSH februári adatfelvételénél magasabbnak. Ennek részben a szezonalitás és az adatfelvételi helyszínek jóval szűkebb köre is oka lehet. 

Eredményeik tehát visszaigazolják az árcsökkenésekről a sajtóból kapott képet, bár termékkörönként számottevő eltérések is adódtak, amelyek nem csak egyedi akciókra vezethetők vissza.

A pékáruk esetében 20 százalékos, de a tejtermékek esetében is 30 százalékos árcsökkenést mutatnak a vizsgált láncok adatai a KSH februári átlagáraihoz viszonyítva. A zöldségek, gyümölcsök esetében nem ennyire egyértelmű a kép, itt a krumpli, a narancs vagy a paradicsom esetében árcsökkenést, míg a vöröshagyma, az alma vagy a sárgarépa esetében további áremelkedést mutatott adatgyűjtésünk. Igaz, a KSH piacokon, zöldséges üzletekben és kisebb boltokban is vizsgálódik, Makronóm blog elemzésében pedig a zöldségek és gyümölcsök terén általában a magasabb árképzésű üzletláncok szerepeltek.

Hasonló volt a helyzet a húsáruk esetében, itt is termékfüggő, hogy árcsökkenés vagy áremelkedés történt a megelőző hónaphoz képest. Az egyéb élelmiszerek esetében is árcsökkenést mutattak az adataik, bár itt több árstopos termék is bekerült a vizsgálat körébe. Mérséklődést mutat a rizs és az ásványvíz ára és – sokak örömére – a söré is. A száraztészta ugyanakkor a vizsgálatukban drágább lett, miközben ezen termékkör árcsökkenéséről szóló hírek járták be korábban a sajtót.

Szerző: Halaska Gábor

A Mandiner teljes cikke itt olvasható.

Kép: 123rf.com