Hétfőn, a Tennessee állambeli Nashville-ben egy golyóálló mellénybe öltözött, 28 éves transznemű személy, két puskával felfegyverkezve gyilkolt meg hat embert, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. A vérengzés helyszínéül a volt általános iskoláját választotta, ahol lemészárolt három iskolai dolgozót és három kilenc év alatti kisgyereket.

Bár a lövöldöző Aiden névre hallgatott, és a „he/him” névmást használta, azaz férfiként azonosította magát, az amerikai mainstream média továbbra is Audrey Hale-ként hivatkozik rá, azaz a születési nemének megfelelően nőként azonosítja.

A magyar sajtóban is megfigyelhető a zavar, a 444 ezt úgy oldotta meg, hogy a gyilkosságról szóló beszámolója címében „volt diák”-ként jelölte meg a gyilkost, majd csak a cikkben írta le, hogy

„az első hírek szerint egy tinédzser lány lövöldözött hétfőn egy nashville-i keresztény magániskolában, a rendőrség új információi szerint azonban a lövöldöző a 28 éves Audrey Hale volt, aki transzneműként azonosította magát.”

A Telex ennél is tovább ment, amikor egyáltalán nem tartotta szükségesnek megemlíteni, hogy a támadó az LMBTQ-közösség tagja volt, szalagcímeiben „nashville-i iskolai támadó”-ként ír róla, a cikkben pedig születési nevén nevezi, Audrey Hale-nek.

Csak hogy tisztázzuk – írja Orbán Tamás az European Conservative-on –, amikor olyan szörnyű tragédiákról beszélünk, mint az iskolai lövöldözés, a megfelelő névmások miatt aggódni, hogy ne sértsük a néhai elkövető nemi identitását, finoman szólva is abszurd.

Az USA Today-nek mégis sikerült időt szakítania arra, hogy kijavítsa a támadásról szóló első beszámolójában felmerült hibákat, mondván, hogy a tisztviselők tévedtek, amikor rosszul nevezték meg a lövöldözőt, aki egy biológiai nő volt, de transzférfiként azonosította magát.

Szembetűnő azonban, hogy nem minden mainstream médium volt ilyen érzékeny. Elég egy gyors pillantást vetni mondjuk a CNN, az NBC és a The New York Times tudósításaira, s azt látjuk, mindegyikük elismerte, hogy a lövöldöző nő-férfi transznemű személy volt, ennek ellenére gyakrabban használták a lövöldöző régi, a (transzok körében használt) „halott” nevét, az Audrey Hale-t; ezt kapta a születéskor, így értelemszerűen ez a biológiai nemének megfelelő név.

Mindannyian tökéletesen tudjuk – folytatja Orbán Tamás –, hogy a „félreértelmezés” manapság milyen súlyos bűncselekmény, pontosan azért, mert a mainstream média folyamatosan emlékeztet minket erre.

Akkor mégis hogy lehet az, hogy ebben a tragikus helyzetben a média hirtelen kudarcot vallott a transznemű emberek szövetségeseként? Gyanítható, a válasznak köze van ahhoz, hogy ez a bizonyos személy tömeggyilkos.

Mindez tökéletesen bemutatja a torz woke világnézet áldozati hierarchiáját. Azzal, hogy úgy döntöttek, a lövöldöző eredeti nevét használják, a mainstream média elismerte, hogy

jobb egy nőt rossz színben feltüntetni, mint hogy egy transznemű személyt nevezzenek meg egy erőszakos bűncselekmény elkövetőjeként.

De a támadás mögött álló lehetséges okok is indokolják a történet transznemű aspektusának szándékos degradálását.

Gondoljunk csak bele: egy LMBT-identifikált személy lövöldözik egy keresztény iskolában; aligha lehetne rosszabb narratíva a baloldal számára.

Vélhetően,

ha nem egy keresztény intézményről lenne szó, és a támadást egy hetero férfi követte volna el, akkor a „gyűlölet-bűncselekmény” definíciójával lenne tele a hírfolyam.

De abban is biztosak lehetünk, ha a rendőrség bizonyítékot talál arra, hogy a támadás ideológiai indíttatású volt, az aligha kerülhet címlapokra.

Egyelőre azonban nem tudjuk, mi késztette Audrey/Aiden Hale-t erre a szörnyű tettre. Mindazonáltal a legkézenfekvőbb feltételezés lehetőségének (hogy a támadás ideológiai indíttatású volt) kigolyózása súlyos tiszteletlenség az áldozatok – köztük három gyermek – emlékével szemben, mivel az életüket egy olyan mentálisan instabil egyén vette el, akinek állapotát a jelenkor mérgező kulturális környezete csak tovább rontotta.

Ha a keresztényeket az LMBTQ-emberek közvetlen ellenségeiként tüntetik fel – és fordítva –, annak káros hatásai lehetnek. És vannak is. Ha pedig megtörténnek a tragédiák, a szerecsenmosdatás és a félrenézés nem változtathat rajtuk. Itt volna az ideje, hogy ezt minden médium megértse, kivétel nélkül.

Kiemelt kép: AFP