Már javában zajlik a Cannesi filmfesztivál, ahol Buda Flóra Anna 27 című animációs filmjét is beválogatták a hivatalos rövidfilmes programba.

Persze a nagy showműsor sem maradt el. A 2023-as cannes-i filmfesztivál első napján Catherine Zeta-Jones egy lélegzetelállító, vörös Elie Saab ruhában lépett a vörös szőnyegre Michael Douglas oldalán, akit Tiszteletbeli Arany Pálmával tüntettek ki. Lányuk, a 20 éves Cary Zeta Douglas is kifejezte támogatását, és mellettük debütált a fesztivál vörös szőnyegén.

Catherine-Zeta Jones merész Elie Saab ruhában nyitotta meg a cannes-i filmfesztivált/GettyImages

Catherine-Zeta Jones merész Elie Saab ruhában nyitotta meg a cannes-i filmfesztivált/GettyImages

A fesztivált a Jeanne Du Barry című francia életrajzi dráma nyitotta, amelynek premierjét követően hét perces ováció fogadta Johnny Deppet, aki XV. Lajos királyként tért vissza a filmvászonra – az 59 éves színész könnyeivel küszködve köszöntötte a közönséget. Több száz támogató rajongó is érkezett a helyszínre, ugyanakkor nem mindenki örült a színész sikerének.

Forrás: Getty Images

Johnny Depp visszatérését 7 perces ovációval ünnepelte a közönség a 2023-as cannes-i filmfesztiválon/Forrás: Getty Images

Visszatérve a mi szereplésünkre állva tapsolva fogadta a közönség csütörtökön Elek Juditot, aki a Sziget a szárazföldön című filmje vetítésére érkezett. Az 1969-ben forgatott alkotást a felújított filmeket bemutató Cannes Classics válogatásba hívták meg.

„Nagyon nagy megtiszteltetés, mint mindig, itt lenni, mert be kell hogy valljam, Cannes-nak köszönhetem a rendezői identitásomat”-mondta a színpadon a 93 éves rendező.

Forrás: NFI

Forrás: NFI

További dicséretre méltó hazai vonatkozás, hogy a 4288 benevezett rövidfilmből 11 – köztük a magyar – versenyezhet  az Arany Pálmáért, amelyet a május 27-i díjkiosztó ünnepségen Enyedi Ildikó zsűrielnök (erről itt írtunk) ad majd át a fődíjas rövidfilm rendezőjének.

A filmet gyártó Boddah iroda közleménye szerint Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs rendező tanszékén (MOME Anim). Diplomafilmje, az Entrópia a 2019-es Berlinalén debütált, ahol elnyerte a Teddy-díjat. A film ezt követően további több mint száz fesztivál programjában szerepelt.

Jelenet a 27 című filmből/ Forrás/dotandline.blog.hu

Jelenet a 27 című filmből/ Forrás/dotandline.blog.hu

A cannes-i válogatásba meghívott 11 perces alkotás főszereplője a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot – írta a produceri iroda.

Magyarországon júniusban mutatják be a filmet

A cannes-i bemutatót követően a 27 című produkció júniusban a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecyban is megméreti magát, ahol ugyancsak a rövidfilmes versenyprogramban kapott helyet, ám még ezt megelőzően a magyarországi nézők is láthatják az alkotást a június 1–7. közötti Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon.

Forrás: www.glamour.hu/index/NFI

Kiemelt kép: Getty Images