Az MCC Feszt talán azon kevés események egyike, ami a modern fesztivál-érzést egyszerre ötvözi egy kulturális rendezvénnyel és egy közéleti szabadegyetemmel, ugyanis míg esténként neves előadókat hallgathatnak a résztvevők, addig napközben kiemelt közéleti szereplőkkel tartott kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt, illetve különböző intézmények kitelepüléseit látogathatják meg.

Idén is hatalmas érdeklődés övezi a július végén tartandó MCC Fesztet, amelynek Esztergom ad otthont, s ahol olyan neves politikusok lépnek színpadra, mint a korábbi osztrák kancellár, Sebastian Kurz, aki „A világ 2023-ban: Váratlan dolgokra számítva” címmel osztja meg nézeteit és elképzeléseit azokról a várható fejleményekről és kihívásokról, amelyekre a következő években számíthatunk.

A szervezők várják Michael Knowles amerikai konzervatív politikai kommentátort is, aki az előadásában a jelenlegi politikai és kulturális légkört boncolgatja és elemzi majd, olyan témákat érintve, mint az élet szentsége, a hagyományos házasság, a szólásszabadság és az egyéni szabadság.

A ma igencsak forró témának számító akkumulátorgyártásról Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója, Schiffer András ügyvéd, az LMP volt frakcióvezetője, Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese és Kaderják Péter, a Zéró Karbon Központ vezetője vitázik, a Mandiner heti kibeszélő podcastjának, a Reakciónak a felvétele pedig ismét közönség előtt, az MCC Feszten lesz Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője és Krekó Péter, a Political Capital igazgatója részvételével.

A várható könnyedebb témák közül napirendre kerülnek a kenyérsütés rejtelmei, amelyekbe Szabadfi Szabolcs, közismert nevén Szabi, a pék és Bereznay Tamás, a Konyhafőnök sztárchéfje avatja majd be a közönséget, de szó lesz a magyar sörről is a sörkultúra megkerülhetetlen alakjával, Bart Dániellel.

Az irodatervezés forradalmáról pedig olyan építésznagyágyúk beszélgetnek majd, mint az Ybl-díjas Finta József, Gunther Zsolt és Vadász Bence. Szintén a fesztiválra látogat Detre Örs Hunor, a James Webb-űrtávcsövet (JWST) fejlesztő csapat, napjaink legnagyobb űrkutatási vállalkozásának az egyik vezető fejlesztője.

A könnyűzenei programok közül érdemes kiemelni Ákos koncertjét, de fellép a három nap során többek között az Irie Maffia, a Blahalouisiana – méghozzá komolyzenei hangszereléssel –, a Balkán Fanatik, a Bagossy Brothers Company, a Valmar, a Follow the Flow, továbbá Korda György és Balázs Klári, Dzsúdló, T. Danny, Caramel és Pápai Joci. Az élő koncertek után hajnalig tartó bulik egy a tavalyinál még nagyobb sátorban, az MCC Arénában lesznek.

A részletes programról itt lehet tájékozódni.

Mandiner