A szerb-magyar határ menti falvak lakosai félnek, úgy látják, a péntek esti lövöldözés, a gránátok robbanása már nem migránsbandák egymás közti leszámolása, hanem a helyiek ellen irányuló megfélemlítés. A szerb rendőrség nem tesz szinte semmit.

A migránslövöldözés után most gránátok robbantak egy családi ház előtt Hajdújáráson. A vajdasági településen élők szerint már nem egymással számolnak le a bevándorlók, hanem a lakosságot támadják. A helyiek azt mondták, a rendőrök fellépése nem elégséges, ezért kezükbe vették az irányítást.

A pénteken esti robbanáskor a repeszek egy családi ház falába csapódtak be, több faágat leszakítottak és a kerítést is megrongálták.

„A magyarországi Ásotthalommal határos Hajdújárás külterületén egy kisebb csoport migráns az autópálya irányából a palicsi Tőzeg-tó erdősávja felé vonulva a mögöttem látható családi házra dobott pénteken este három kézigránátot. Ebből az első kettő fel is robbant gyors egymásutánban, míg a harmadik kézigránát nem robbant fel, és ott hevert a mögöttem látható villanyoszlop tövében, nem messze a családi ház kapujától. A Belgrádból érkező különleges tűzszerész osztagok csak másnap délután érkeztek meg. Beöltözve, először kiemelték a fel nem robbant kézigránátot, a környező lakóházakat száz méteres körzetben kiürítették, a lakosokat biztonságos helyre szállították, majd pedig komoly biztonsági intézkedések közepette elszállították a fel nem robbant kézigránátot és lakott területen kívül megsemmisítették” – jelentette a helyszínről a HírTV tudósítója.

A szomszédok és az érintett család szerint ez már nem migránsbandák egymás közti leszámolása volt. A helyiek félnek, és meg vannak győződve arról, hogy a lakosság ellen irányult a pénteki támadás. Úgy érzik, a hatóságok nem tesznek eleget a migránshelyzet kezelésére.

A hajdújárásiak szombaton a kezükbe vették a probléma megoldását, falugyűlést hívtak össze. A szmsz.press tudósítása szerint így aztán mintegy százötven ember jelent meg szombaton Hajdújáráson abban az utcában, ahol pénteken két kézigránát is felrobbant. A családi ház előtt történt robbanás miatt az épületben is kár esett. A repeszek faldarabokat téptek ki, valamint átszakítottak egy vashordót is.

Gránát-Hajdújárás

Már gránátok is robbannak a határ menti falvakban
Forrás: Subotica.com

A falugyűlésen többek között az is elhangzott: megpróbálják megakadályozni, hogy az illegális bevándorlók és az őket szállító taxisok bejussanak a környékbeli erdőkbe.

A helyszínen nem jelent meg sem a városvezetés képviselője, de még a rendőrség sem. A lakosság beszámolója szerint egy felügyelő volt ott civilben, aki a helyszínelést végezte, de kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, pedig a megjelenteknek lettek volna kérdéseik.

Szabadka környékén is mindennapossá vált a migránsok lövöldözése. A helyeik rettegnek.

„Persze, hogy folyamatos a lövöldözés, nemcsak Makkhetesen, hanem most már a környéken is, valójában a határ felé ahogy megyünk, itt folyamatosan történnek dolgok” – magyarázta egy helyi asszony.

A helyeik szerint a legnagyobb gond az, hogy a határ menti településeken nincs elég rendőr.

HirTV

szmsz.press