A hétvégén a Magyar Becsületrenddel tüntették ki és a napokban hullott szilánkjaira az ellene indított baloldali hecckampány. A ferences szerzetes a Mandinernek adott interjújában elmondta, szerinte a világ magyarsága össze tud fogni és segít a rászorulókon, azokkal pedig, akik hamisan vádolták, már eljutott a kiengesztelődésig.

A lap a Magyar Becsületrendről kérdezte Böjte Csabát, aki azt válaszolta, hazamegy és feldarabolja legalább tízezer kis részre. Amikor értetlenkedünk, elmagyarázza: szeretne adni belőle annak a hatezer gyereknek, „akik engedték, hogy felneveljük őket”, és vagy ezer kollégának, akik az elmúlt évtizedekben dolgoztak vele, akár néhány hétig, hónapig önkéntesként, akár több tíz éven keresztül közeli munkatársként. Böjte Csaba úgy érzi, „a harminc év összefogásának szól ez a díj”.

úgy fogalmaz,

ez a díj nem az enyém, hanem az egész népemé. Ha nem lenne a mi népünk becsületes és nagylelkű, én egyedül nem tudtam volna ezeket a gyerekeket felnevelni, ruházni, iskoláztatni, etetni minden áldott nap.” 

Munkájuk gyümölcséről szólva pedig elmondja: azoknak, akik náluk nevelkedtek, mára már összesen ezer gyermekük született, akiket Böjte unokáknak nevez.

Hosszú hónapokig zajlott Böjte Csaba ellen a széles körű lejáratókampány, amelyhez a baloldali és liberális sajtótermékek is erősen hozzátettek. (ITT írtunk róla)

Erről az időszakról azt mondta a ferences szerzetes, hogy az aranyat tűzben próbálják.

„A mi urunk, Jézus Krisztus azt mondta; »Aki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és úgy kövessen!« Mindig lesznek próbatételek, nehézségek, eddig is akadtak, ezután is lesznek” – teszi hozzá, utalva arra, hogy nem volt könnyű az elmúlt időszak. 

Ugyanakkor hangsúlyozza, „könnyekig meghatotta” az a kiállás, azok a levelek, amelyeket az egykor náluk nevelkedő gyerekektől kapott az elmúlt hónapokban, akik mind támogatták, lelkesítették, vigasztalták.

Elmondta azt is,

azokkal sem szakította meg a kapcsolatot, akik rágalmazták. „Folyamatosan párbeszédet folytattunk és mostanra eljutottunk oda, hogy kiengesztelődtünk”, mondja meghatottan Csaba testvér. 

„Egész életemben azt kerestem, hogy lehet a jót kiszeretni valakiből. Ezek az újságcikkek nem változtathatnak meg engem, járni szeretném tovább a szeretet útját”, mondja hitvallásszerűen Böjte.

„Szeretnünk kell egymást, nem pedig utálkozni!” – zárta mondandóját Böjte Csaba.

Fotó: felvidek.ma