Losonczi Dávid súlyos bírói hiba következtében kapott ki, a nemzetközi szövetség elismerte a téves ítéletet. A magyar versenyző azzal, hogy bejutott a döntőbe, kivívta az olimpiai kvótát is.

A Nemzetközi Birkózó-szövetség (UWW) döntése alapján Losonczi Dávid is világbajnoknak tekinthető a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában – közölte a magyar szövetség (MBSZ).

Losonczi Dávid a belgrádi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság szeptember 24-i döntőjében óriási csatában kapott ki 8–7-re a török Ali Cengiztől, akit a többség szerint kétvállra fektetett, mégsem ütötték le a tust. A magyar szövetség a finálé után hivatalos felülvizsgálati kérelemmel folyamodott a nemzetközi szövetség (UWW) illetékes testülete felé, hogy állapítsa meg meg a súlyosan hibás bírói döntést. „A sportág jelenlegi szabályrendszerében nem létezik az óvás fogalma, így az eredmény megváltoztatására kevés esély mutatkozott, ennek ellenére az MBSZ mindent megtett a maximális jogorvoslat érdekében” – áll a hazai szövetség közleményében.

Az MBSZ tájékoztatása szerint hétfőn Nenad Lalovic, az UWW szerb elnöke hivatalos levélben értesítette Németh Szilárdot, az MBSZ elnökét arról, hogy Losonczi Dávid világbajnoknak tekinthető.

„Az elnökség elismerte, hogy súlyos bírói hiba történt, és megváltoztatta a mérkőzés eredményét.

Az alapos szakértői elemzés megállapította, hogy a birkózás jelenlegi szabályai szerint a vezetőbíró által jelzett tust a szőnyegelnöknek meg kellett volna erősítenie. Tekintettel a fentiekre, az UWW elnöksége kivételes és egyedi döntés alapján ebben a kategóriában két aranyérmet ítél meg, így Losonczi Dávid is világbajnok 2023-ban kötöttfogásban a 87 kg súlycsoportban. Mivel ebben a kategóriában a végső helyezés módosul, ennek megfelelően a vonatkozó világranglista-pontokat Losonczi Dávid is megkapja” – áll a nemzetközi szövetség levelében.

„Pár órája tudom csak a hírt édesapámtól, de őszintén bevallom, megkönnyeztem, igazán szép pillanat volt – idézi Losonczit a magyar szövetség hírlevele. –

Elégtételnek érzem a döntést, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy az igazság utat tört magának.

Akkor még nem mondhattam senkinek, örülök, hogy végre beszélhetek róla. Az igazság az, nehéz felfogni, ami történt, hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok.

Persze, teljesen más így, mintha a szőnyegen lettem volna, és körbe futhatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve. A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián”

 – tekintett előre a jövő nyári, párizsi játékokra a sportoló.

Az MBSZ híre kiemelte, a sportág történetében szinte alig volt hasonló döntésre példa, az óvás intézményének 1997-es megszüntetése óta ez az első ilyen eset.

Forrás: m4sport.hu , Mandiner

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás