Magyar idő szerint keddre virradó éjszaka a St. Louis-i Webster Egyetemen beiktatták a Sakkvilághírességek Csarnokába (World Chess Hall of Fame) Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost, valamint a 2010-ben elhunyt dán Bent Larsent. 

A Nemzet Sportolója, a sakkolimpiai bajnok, nyolcszoros világbajnokjelölt, 86 éves Portisch Lajos nem utazott el az ünnepségre, Polgár Zsuzsa azonban – aki 1994 óta az Egyesült Államokban él – személyesen volt jelen a beiktatáson, ahol honfitársáról is beszélt.

„Azzal utasítottam vissza, hogy a jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben nem kívánok most Amerikába menni. Pedig még kísérőt is vihetnék, az úti- és szállásköltséget is fedeznék. Véglegesen így döntöttem” – indokolt röviden a 86 éves sakknagymester, akit persze megidéztek a St. Louis-i eseményen, illetve ő maga hangfelvételről, angol nyelven szólt a megjelentekhez. A maga őszinte stílusában többek között kifejtette,

nem szereti, ha nagymesternek nevezik, merthogy ez a titulus már nem jelent semmit.

Közvetlenül a második világháború után nagymesternek mondták a világ legjobb öt-hat sakkozóját, manapság viszont senki meg nem tudja mondani, így ő sem, hányan vannak a földön – úgyhogy ő azt szereti, ha csak Lajosnak szólítják…

„Portisch Lajos a magyar és a világ sakkozásának legendája. Öt-hat éves korom óta ismerem, annak idején Budapesten egy csapatban játszottunk az MTK-ban. Később aztán barátok lettünk” – idézte fel az 54 éves legidősebb Polgár nővér, aki sakk Oscar-díjas, sakkolimpiai és világbajnok, s 1991-ben ő volt az első nő, aki a nagymesteri normák teljesítése alapján kapta meg a férfi nemzetközi nagymesteri címet.

A sakkozó Hírességek Csarnokának tagjait a FIDE javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján,

elsőként 2001-ben a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan. Polgár Zsuzsa húgát, Juditot 2021-ben választották be a World Chess Hall of Fame-be.

MTI / Nemzetisport.hu

Fotó: MTI/Czimbai Gyula