Gyorsan romlik a helyzet Lengyelországban: a szejm előtt tüntető gazdákkal szemben gumibotot és könnygázt is bevetettek az egyenruhások.

Összetűztek a rendőrséggel az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán áruk behozatala ellen szerdán Varsóban rendezett gazdatüntetés résztvevői. Több rendőr és gazda megsebesült, több tüntetőt őrizetbe vettek.

Sajtóértesülések szerint a gazdatüntetésen, a gazdák viselkedése váltotta ki a rendőrök reakcióját.

A lengyel rendőrség közösségi oldalán írt arról, hogy a rendőrök nem lehetnek célpontjaik a tüntetőknek, hiszen semmi közük ahhoz az ügyhöz, amiért ott vannak.

A rendőrök könnygázt és gumibotot is használtak a tüntetők ellen, az erőszakos fellépésükről rengeteg videó és kép került fel az internetre.

Több olyan is felvétel látszik, hogy ütlegelik a tüntető gazdákat a rendőrök, sőt olyan is, ahol a földre szorítanak egy embert. Van olyan jelenet is, ahol az látszik, hogy egy rendőr követ dob a tüntetőkre.

Az egész helyzetet élénken kommentálják a közösségi médiában.

„Korábban a bányászokra lőttek. Most a szuverén többség képviselőire akarnak lőni: gazdákra, erdészekre, vadászokra, szakszervezetisekre…?” – teszi fel a kérdést felháborodottan a PiS képviselője, Anna Kwiecień.

Andruszkiewicz Adam, a PiS parlamenti képviselője azt írta, hogy „a Tusk–Hołownia koalíció erőszakkal elhallgattatja a Szejm előtt tüntető lengyeleket. Pontosan ugyanaz, mint a Függetlenségi Menetekkel Donald Tusk első kormánya idején. Ha úgy gondolja, hogy erőszakkal elveszi szuverenitásunkat és méltóságunkat, mélyen meg fog lepődni”.

Tusk visszatért, a törvénytelenség visszatért − írta Arkadiusz Mularczyk képviselő.

Magyar Nemzet

Borítókép: Erőszakosan léptek fel a rendőrök a varsói gazdatüntetés résztvevőivel szemben
Forrás: X/screenshot