Aki nem tudná értelmezni az „európai hazafi” kifejezést, nyugtassa meg magát, nincs egyedül.

Szoros verseny után Koncz Zsuzsa kapta idén az Európai Hazafi Díjat. Az énekesnő Magyar György prókátort, illetve az utcai hőbörgésekben fogant Egységes Diákfront ifjait megelőzve vehette át a díjat, melyet 2019-ben alapított Ujhelyi István leköszönő EP-képviselő és amatőr harangozó, illetve Kocsis András Sándor képzőművész-könyvkiadó. Aki nem tudná értelmezni az „európai hazafi” kifejezést, nyugtassa meg magát, nincs egyedül. (Támpont lehet a megfejtésben, hogy eddig olyan notabilitások vehették át a díjat, mint Bródy János zenész, Markó Béla, az RMDSZ korábbi elnöke, illetve a hányattatott Iványi Gábor lelkész.)

Hogy miért lett Koncz Zsuzsából „európai hazafi”, azt nem sikerült megfejtenem.

Európai Hazafi Díjat kapott Koncz Zsuzsa

Mankóként használt legutóbbi nyilatkozataiból csupán annyit sikerült megtudnom, hogy szegény nem érzi jól magát a mai Magyarországon. Nem a rendszerváltásban csalódott, csak abban, ami utána jött… „Abban az oda-vissza teszetoszaságban, ami az elmúlt körülbelül tizenöt évet jellemzi, melyben szinte lehetetlen szilárd pontot találni.” Vagy legalábbis neki nem sikerült találnia. (Előtte a Horn-, Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányoknál még talált szilárd pontokat, de hát hol van az már…)

Néhány évvel ezelőtt az ATV Egyenes beszéd műsorában arról beszélt a dalnoknő, hogy a magyar nép és a magyar nyelv „elfajzott”

– részletekre nem tért ki (a meghökkent Egon meg csak hallgatott, mint hal a szatyorban) –, de talán nem ezért lett most „európai hazafi”. Inkább arra tippelek, hogy ez az elismerés még az 1978-as kubai Világifjúsági Találkozón kántáló Koncz Zsuzsinak szólt, aki közben az Országos Béketanácsban is európai hazafit alakított. Kelet-európait.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: MTI Fotó / Balogh Zoltán